Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi nova Javna ustanova u Sarajevu

Prva sjednica v.d. upravnog odbora nove Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, koja je proizašla iz Fondacije Ars Aevi, bit će održana 4. jula u Sarajevu.

“Nakon četvrt vijeka našeg kolektivnog djelovanja na ostvarivanju razvojnih vizija projekta sretan sam da sam dočekao ovaj značajni trenutak sa kojim Ars Aevi ulazi u finalnu fazu” – kazao je pred početak rada nove Javne ustanove glavnog grada osnivač projekta Enver Hadžiomerspahić.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Gradske uprave Sarajeva, Ars Aevi je bio praktično pred gašenjem. Sada je obezbijeđeno stabilno finansiranje i stvorene su institucionalne pretpostavke za realizaciju idejnog rješenja (zgrade muzeja na Marin Dvoru) Renza Piana, jednog od najvećih živućih arhitekata u svijetu.

“Ovo može biti prelomni trenutak u kulturi glavnog grada koji nastoji da zaustavi propadanje kulturnih institucija” – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić.

V.d. upravnog odbora “Ars Aevi” ima zadatak da u kratkom roku završi poslove normativnog konstituisanja nove javne ustanove kako bi se, putem konkursa, izabrali upravni odbor i menadžment. Na čelu v.d. upravnog Odbora je diplomirana pravnica Subha Krajišnik, a v.d. direktorica je Izela Kešmer.

Sarajevo je jedan od rijetkih glavnih gradova u svijetu koji nema muzej savremene umjetnosti. U Banja Luci uspješno djeluje Javna ustanova Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske koji je do sada bio jedina muzejska ustanova sa ovim nazivom u BiH – saopćeno je iz Pres službe Grada Sarajeva.