Muzej Louvre u saradnji sa HTC VIVE Arts predstavio prvo iskustvo virtualne stvarnosti

Izložba ”Leonardo da Vinci” će prikazati Mona Lisu u VR tehnologiji

Povodom 500-te godišnjice smrti Leonarda da Vincija, Muzej Louvre priprema retrospektivu Leonardove umjetničke karijere, koja će biti otvorena za javnost 24. oktobra 2019. godine. Louvre će, prvi put u svojoj historiji, posjetiocima omogućiti VR iskustvo, u partnerstvu sa HTC VIVE Arts. Kroz jedinstven doživljaj virtuelne stvarnosti, na HTC VIVE uređaju će biti oživljena priča o Mona Lisi, najpoznatijem Leonardovom remek-djelu.

VR iskustvo “Mona Lisa: Iza stakla” posjetiocima će omogućiti interakciju sa slikom u virtuelnom prostoru. Gledaoci će imati jedinstvenu priliku da “urone” u najpoznatije svjetsko likovno djelo, odnosno da zakorače iza stakla, kako bi izbliza doživjeli intrigantni portret na potpuno drugačiji način.

Projekat “Mona Lisa: Iza stakla”, posjetiocima će dati priliku da u jednom od najpopularnijih umjetničkih djela otkriju detalje koji su golom oku nedokučivi. Zahvaljujući novim naučnim spoznajama o tehnikama koje je umjetnik koristio za stvaranje remek-djela, kao i dodatnim informacijama o identitetu Mona Lise, učesnicima će biti predstavljen intimni pogled na sliku koja je bila predmet fascinacije mnogih generacija.

Brižno pripremana u saradnji s kustoskim timom Louvrea, ova kreativna VR platforma će publici širom svijeta omogućiti da stekne novi uvid u Mona Lisu. Za sve one koji nisu u mogućnosti da posjete Louvre će biti dostupna i kućna verzija ovog VR iskustva, na HTC-ovoj digitalnoj pretplatničkoj usluzi VIVEPORT.

“Mona Lisa: Iza stakla” će biti pravi odraz Leonardove revolucionarne multidisciplinarne prakse – naučne, inžinjerske, arhitektonske, umjetničke – koja ga čini glavnim predstavnikom renesanse. Iskustvo virtuelne stvarnosti će odati počast umjetniku koji je tokom cijele svoje veličanstvene karijere prihvatao inovacije. Ovaj projekat slavi Leonarda da Vincija kao jednog od najvećih slikara u povijesti.

Dominique de Font-Réaulx, direktor medijacije i kulturnog programiranja u Louvreu, rekao je: ”Sretan sam da će baš povodom izložbe posvećene Leonardu da Vinciju, po prvi put u svojoj historiji, Muzej Louvre predstaviti iskustvo virtualne stvarnosti. Zahvaljujući HTC VIVE Arts tehnologiji, javnost će moći da otkrije impresivno iskustvo izvanrednog remek-dela. Ova saradnja Louvrea i HTC-a posjetiteljima će omogućiti da saznaju više o samoj Mona Lisi i da demistificiraju legende i mitove koji su je pratili više od 500 godina.”

Victoria Chang, direktorica HTC VIVE Arts-a, izjavila je sljedeće: “Počašćeni smo što smo u mogućnosti da blisko sarađujemo s Louvreom, kako bismo predstavili prvo VR iskustvo na HTC VIVE uređaju kao dio ove monumentalne izložbe. Kroz ovo novo iskustvo, globalna publika će moći da pristupi Mona Lisi u virtuelnom prostoru i detaljno doživi ovo remek-djelo s bilo kojeg mjesta na svijetu. Svi zainteresovani, koji nisu u prilici da lično posjete izložbu, moći će ovoj izuzetnoj izložbi pristupiti kroz našu kućnu verziju projekta, te dobiti dosad neviđen uvid u da Vincijevo najslavnije djelo.”

 

(Trafika.ba)