Može li Facebook uzdrmati tradicionalne banke?

Facebook je napokon krenuo na tržište plaćanja u najnevjerojatnijoj varijanti – kriptovaluti koja će ponovno ujediniti njegovog šefa Marka Zuckerberga sa suosnivačima i zakletim neprijateljima Winklevoss blizancima.

Kao što je Financial Times objavio prošle sedmice, najveća svjetska društvena mreža aktivnih korisnika razgovara s bratskom kriptomjenjačnicom Gemini o osiguravanju likvidnosti i skladištenju Facebookove planirane stabilne valute, digitalne valute vezane za dolar.

Facebook također razgovara s visokofrekventnim trgovinskim grupama i kriptomjenjačnicom Coinbase-a o “GlobalCoinu”, koji Zuckerberg & Co planiraju uvesti sljedeće godine, tako da korisnici mogu vršiti plaćanja jednako lako kao što mogu slati fotografije preko WhatsAppa, Instagrama i slično.

Projekt će započeti u desetak zemalja.

Facebookov GlobalCoin mogao bi funkcionirati kao tekući račun za 1,7 milijardi odraslih ljudi širom svijeta koji nisu formalno bankovni, ali imaju pristup internetu na svojim pametnim telefonima. Zuckerberg se, kako se izvještava, sastao s guvernerom Bank of England Markom Carneyem prošlog mjeseca kako bi opisao svoje planove, koji su, kako kaže, usmjereni na razbijanje finansijskih barijera i smanjenje troškova za potrošače.

Dok su detalji o projektu rijetki, regulatori i tradicionalne grupe koje pružaju usluge plaćanja već posmatraju razvoj oprezno, a stručnjaci upozoravaju na potencijalne zamke.

Kompletan tekst pročitajte u publikciji Indikator.ba Plus br.91 koja će izaći 3. juna.

(Indikator.ba)