Mostar zatrpan tonama smeća, građani strahuju od zaraznih bolesti

Mostarske ulice zatrpane su tonama otpada, a građani strahuju od zaraznih bolesti koje bi se mogle pojaviti s obzirom na visoke temperature, jer rješenja za problem koji postaje sve veći, nakon što je blokirana deponija Uborak, još nema.

Otpad u Mostaru deset dana se ne vozi, jer su građani sjevernih mostarskih naselja, koji godinama upozoravaju na probleme ispred vlastitog praga i opasnosti života na tom lokalitetu, blokirali deponiju Uborak navodeći kako je njihovo zdravlje opasno narušeno životom pored deponije.

– Nepoznato gdje smeće završava –

Prvo su aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” blokirali prilaz deponiji Uborak, što je zatim prouzrokovalo višednevni neodvoz smeća u Mostaru, ali i proširilo strah građana od mogućih posljedica.

U srijedu i četvrtak smeće se počelo odvoziti iz najfrekventnijih dijelova grada, ali je problem veći što nitko ne znam gdje ono završava.

“Ne znam šta rade s ovim, ne znam ni gdje ovo ide. Jednostavno smrdi previše, voda ne valja, ne ide nam ništa u prilog, ni turistička sezona koja je u punom jeku. Ne znam na šta će ovo izaći, evo počeli su sada kupiti, ali gdje to ide stvarno ne znam. Nije to samo problem smeća i neurednosti, nego može izaći u puno veći problem, netko će dobiti teške bolesti, zavladat će kuga ili nešto, jednostavno nije dobro”, kazao je Mostarac Josip Vučić.

– Građani ogorčeni –

Strah od mogućih posljedica zbog nagomilanog otpada na gradskim ulicama nije skrivao ni njegov sugrađanin Davor Zovko.

“Vidite kakve su vrućine, strašno smrdi, Bože sačuvaj. Vide se miševi kako navečer hodaju. Znači ima svega i svačega”, kazao je Zovko.On ističe da je u Mostaru problem s otpadom višestruki koji se treba sustavno riješiti.

“Ljudi ne sortiraju smeća kako treba, jer kod nas to nije uređeno, nema kanti za smeće, a svi smo mi krivi pomalo. To odlagalište na Uborku treba riješiti, ljude koji gore žive, treba razumjeti. Smrdi stalno i ne može se živjeti u blizini toga”, kaže Zovko.

– Problem cijelog društva –

Marija Galić iz mostarskog naselja Bijelo polje smatra da je ovo najgore Mostarcima, jer piju pitku vodu iz Neretve koja je zbog deponije Uborak i otpadnih voda zagađena.

“Užasno smrdi i trebamo naći neko rješenje zajedno. Kad dođe netko sramota me pokazati ulicu uopće. Smatram da treba naći neko rješenje i ne osuđivati ljude koji stoje pred deponijom, jer stvarno je užasno, žive tu i to svaki dan osjete”, kazala je Galić.

Anela Hujdur koja živi u neposrednoj blizini deponije Uborak tvrdi da je život u tom mjestu postao nepodnošljiv i da je blokada deponije najmanje što su mogli mještani uraditi kako bi ukazali na problem koji je ne samo njihov nego čitavog društva.

“Mi smo se ovdje okupili zato što je više ovdje život postaje nemoguć. Prvo to smrdi, ali su problem otpadne vode koje idu u rijeku Sušicu i dalje u Neretvu i onda se tako svi trujemo kao zrakom i vodom tako i hranom koju koristimo. Svaki dan je sve više oboljelih, bolnice su pune”, tvrdi Hujdur.

– Građani trpe posljedice godinama –

Dženana Jaganjac svih deset dana podržava prosvjede ispred deponije Uborak, jer kako kaže, ovo nije problem samo mještana nego cijele zajednice.

“Ovdje stanovnici to trpe već 20 godina. Mislim da bi svi trebali suosjećati s mještanima, a ne se buniti zato što je grad zatrpan, jer je ovdje blokirana deponija .Trebamo se svi zajedno boriti da se riješi ovaj problem”, poručila je Jaganjac.

Ističe da njezini roditelji žive u blizini Uborka i da strahuje dovesti svoje dijete kod njih, jer prigradsko naselje koje bi trebalo odisati zdravim okruženjem je daleko od toga.

Stoga su mještani i nakon deset dana prosvjeda odlučni u namjeri da se izbore za zatvaranje deponije ili barem dobiju od nadležnih vlasti potvrdu da će se iznaći način za njezino zatvaranje u roku od godinu dana.

Stanovnik naselja Semetovac-Livač Mirhet Salkić poručuje vlastima da neće odustati od svojih zahtjeva.

“Neka se ne zafrkavaju s nama, jer ovaj put ćemo ići do kraja svi mi ovdje. Nismo mi pijuni, ovo nije politički. Svi smo stali da ovo reguliramo uz dogovor, a ne da se pušta nuklearka samo da za nju netko dobije pare”, kazao je Salkić prenoseći poruku vladajućim strukturama da se od borbe za opstanak neće odustati.

(Trafika.ba/AA)