“Moj Danijel je mogao braniti za BiH, željeli su ga, ali…”

Ni najveći optimisti u susjedstvu nisu mogli da pretpostave da će Hrvatska igrati u finalu Svjetskog prvenstva. Izabranici Zlatka Dalića su fudbalski nadživjeli generaciju Bobana, Prosinečkog, Šukera i ostalih koji su prije 20 godina došli do bronze, a posljednja prepreka do “zlatne boginje” bit će okršaj sa selekcijom Francuske.

Na putu do finala maestralno je branio Danijel Subašić. Ovaj rođeni Zadranin koji nastupa za Monaco je zahvaljujući odbranama, posebno u penal serijama, postao junak nacije i već nedjeljama je u medijima glavna tema. No, jeste li znali da je Subašić u prošlosti mogao nastupati i pod zastavom Bosne i Hercegovine?

Tačnost te informacije potvrdio nam je i Danijelov otac Jovo, inače 63-godišnji penzionisani pekar iz sela Zagrad u blizini Benkovca, a razlog zbog kojeg je danas sjajni golman Monaca eventualno mogao braniti za BiH je bio taj što korijeni njegovog oca potječu upravo iz naše zemlje.

“BiH je htjela Danijela, tačno je to, koliko se sjećam jednom je i dobio poziv. Kakva je veza sa BiH? Moji korijeni su iz BiH, ne znam baš odakle tačno, ali, eto, postojala je mogućnost. Međutim, Danijelu to i nije bilo baš primamljivo, želio je da brani za Hrvatsku”, javio se Jovo Subašić za SportSport.ba.

Zbog svega što prolazi posljednjih dana srce mu je kao kuća.

“Hrvatska je napravila čudo nad čudima. Zbog Danijela nas zovu prijatelji sa svih strana, čestitaju nam, ponosan sam na sina… Vjerujem kako ćemo se veseliti i u finalu Svjetskog prvenstva”, dodao je Jovo.

Subašića je 2007. godine ‘namirisao’ bivši selektor Olimpijske reprezentacije BiH Šener Bajramović. Tadašnjeg golmana Zadra je uvrstio i na popis za prijateljsku utakmicu protiv Poljske.

“Subašića sam zapazio kada je imao 20-tak godina. Nakon što sam se raspitao da li može braniti za BiH, stupio sam u kontakt s Sinovčićem koji je u to vrijeme bio u Zadru i dogovorili smo da se nađemo u Zagrebu gdje je Zadar igrao utakmicu. Iako je Subašić na kraju primio sedam pogodaka od Zagreba, odlučio sam uprkos tome da ga pozovem, ali na kraju se nije odazvao”, ispričao nam je Bajramović.

Na Bajramovićevom popisu za prijateljsku utakmicu sa Poljskom 15. decembra 2007. godine još su se pored Subašića nalazili Denis Mujkić, Edin Husić, Said Husejinović, Josip Lukačević, Petar Jelić…

(Preneseno sa sportsport.ba)