Misija OSCE-a u BiH: Novinarima treba omogućiti da profesionalno rade svoj posao

Sloboda medija ključni je stub demokratije i osnova na kojoj se grade društva u kojima se poštuju građanska prava i temeljne slobode. Zabrinjavajuće je da je samo postojanje slobode medija u velikoj opasnosti, ne samo u BiH, već i u drugim zemljama širom svijeta, upozoravaju iz Misije OSCE-a u BiH na 3. maj, Svjetski dan slobode medija, prenosi Anadolu Agency.

Velika Britanija i OSCE zajednički rade u ovom području i igraju aktivnu ulogu u pružanju podrške ostvarenju i promoviranju ovih sloboda.

– Svjetski dan slobode medija, podsjeća nas na našu zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija i našu obavezu da poduzmemo sve što je u našoj moći da omogućimo novinarima da i dalje obavljaju svoj posao pošteno i otvoreno, u okruženju koje nije ispunjeno strahom i zastrašivanjem. Bez toga, demokratija ne može opstati, a svi se moramo više potruditi da postignemo taj cilj – ističu iz OSCE-a.

Ovogodišnja tema “Mediji za demokratiju: novinarska profesija i izbori u vremenima dezinformacija”, ukazuje na aktuelne izazove sa kojima se suočavaju mediji u vrijeme izbora.

– Ovdje u BiH, redovno smo svjedoci pristrasnog i neujednačenog izvještavanja, posebno tokom izborne godine, te izvještavanja kojim se u zajednicama širom zemlje raspiruje retorika podjela. Umjesto toga, novinarima je potrebno omogućiti da građanima pruže objektivne i pouzdane informacije na osnovu kojih oni mogu donositi odluke i tražiti od izabranih predstavnika da odgovaraju za svoje postupke. Samo je tako moguće istinski očuvati mir i demokratiju – navode iz Misije OSCE-a u BiH.

Misija OSCE-a u BiH intenzivno sarađuje sa predstavnikom OSCE-a za slobodu medija u rješavanju svih problema nastalih zbog prijetnji po slobodu medija, te poziva nadležne institucije da u potpunosti provedu odluku Ministarskog vijeća OSCE-a o sigurnosti novinara, kojom se od država članica traži poduzimanje efikasnih mjera u cilju sprečavanja prakse nekažnjavanja krivičnih djela čije su žrtve novinari.

Uvažavajući sve lošije stanje sa kojim se suočavaju novinari širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije imenovalo je istaknutu pravnicu za pitanja ljudskih prava Amal Clooney na poziciju specijalne izaslanice za slobodu medija. Vlada Velike Britanije 10. i 11. jula bit će domaćin globalne konferencije o slobodi medija, na kojoj će učestvovati novinari, političari i predstavnici građanskog društva, kako bi postigli dogovor o tome kako zaštititi novinare i medije kao okosnicu demokratije.

– Na današnji dan, kao i svakog drugog dana, dužni smo prisjetiti se okrutne stvarnosti i svakodnevnih prijetnji i napada na novinare u BiH i širom svijeta. Odajemo priznanje novinarima koji neumorno tragaju za istinom, često pri tome rizikujući vlastitu sigurnost, a u nekim slučajevima i živote. Njihova odlučnost i hrabrost nadahnuće su za sve nas. Kucnuo je čas – oslobodimo medije – zaključuju iz Misije OSCE-a.

Izvor:  Anadolu Agency