Ministrica Pendeš na sastanku A5 kojemu je prisustvovao američki ministar obrane James Mattis

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sudjelovala je na Posebnom sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje (A5), koji je 13. jula 2018. godine održan u Zagrebu, Republika Hrvatska, a povodom posjeta američkog ministra obrane Jamesa Mattisa ovoj zemlji.  

Na sastanku se razgovaralo o procesima euroatlantskih integracija, vanjskim utjecajima i regionalnoj sigurnosti, odnosno  regionalnom i globalnom doprinosu miru i stabilnosti članica Povelje, te pravednijoj raspodjeli obrambenih izdvajanja između SAD-a i Europe.

Pored predsjedatelja Posebnog sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje (A5) potpredsjednika Vlade i ministara obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića i Crne Gore Predraga Boškovića, sastanku su nazočili i  drugi ministri i visoki predstavnici država članica Američko-jadranske povelje (A5).

Američki ministar James Mattis u svome je obraćanju istaknuo čvrstu i trajnu posvećenost SAD-a miru i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, te partnerstvu razvijenom s državama članicama Povelje kroz format A5. „ Ovaj posjet Republici Hrvatskoj, ali i susret s državama članicama Američko-jadranske povelje, dan nakon Samita NATO-a ima svoj suštinski i simbolični značaj“,  kazao je Mattis.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš je tijekom ovog sastanka  naglasila opredijeljenost BiH na putu ka euroatlantskim integracijma, a kao neposredne ciljeve istaknula stjecanje statusa kandidata za EU i aktiviranje MAP-a. Također, ministrica Pendeš je informirala nazočne o aktivnostima MO i OS BiH u projektima regionalne i obrambene suradnje,  kao i o doprinosu OS BiH međunarodnom miru i stabilnosti kroz sudjelovanje u misijma potpore miru.

Američko-jadranska povelja je regionalna partnerska inicijativa pokrenuta od strane Hrvatske, Albanije, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država 2003. godine, a 2008. godine Bosna i Hercegovina i Crna Gora su postale članice ove inicijative čiji je glavni cilj pružanje potpore euroatlantskim procesima na jugoistoku Europe.