Ministrica Đapo dobitnica nagrade Megapromotor 2018

Novinska agencija Atrakcija dodijelila je federalnoj ministrici okoliša i turizma  Editi Đapo i ovom ministarstvu nagradu i certifikat – oznaku “Megapromotor 2018” čime im je dato za pravo korištenje oznake „Najveći ekonomski i promotivni efekti – Megapromotor 2018.“ /The Biggest economical and promotional effects –  Megapromoter 2018. Oznaka je dodijeljena za aktivnosti koje su ministrica Đapo i ovo federalno ministarstvo provodili c ciljem promocije turističkih potencijala Federacije BiH, a od sada će je moći koristiti u svim svojim promotivnim materijalima i aktivnostima.

Tourist media service novinske agencije Atrakcija  provodi internacionalni projekt  dodjele oznake „Megapromoter“ i certifikata – oznake  „Largest and most important promoter in the world“ koji je dizajniran kako bi efikasno označio najveće i najvažnije promotore gradova, regiona i  država u u raznim sektorima.

U tekućem mandatu federalna ministrica Đapo radila je na donošenju novih zakona i podzakonskih akata u oblasti turizma i zaštite okoliša.

U parlamentarnoj proceduri su već odavno prijedlozi resornih zakona kojima je predviđeno unapređenje oblasti zaštite okoliša i turističke djelatnosti u smislu poboljšanja uvjeta za rad i brže realizacije investicija, što znači i otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski razvoj Federacije BiH.

U okviru raspoloživih grant sredstava, data je podrška razvoju i unapređenju avanturističkog i sportsko-rekreativnog turizma, proširenju kapaciteta u svrhu produženja turističke sezone i unapređenja turističke ponude.

Najznačajniji projekti bili su zaštita i očuvanje kulturno-historijskog nasljeđa kao što je završetak radova na rekonstrukciji i sanaciji Pašine tabije u Počitelju, sanacija Kule Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu, izgradnja šetnice u Neumu, podrška zaštićenim područjima u Federaciji BiH i razvoju turizma u njima, podrška Sarajevo Film Festivalu kao najznačajnijoj regionalnoj manifestaciji ove vrste.

Također, uspješno je realizirana podrška Nacionalnom parku Una i razvoju infrastrukture u njemu, zahvaljujući čemu su ostvareni pozitivni rezultati u njegovom poslovanju i radu.  

Finansijskom podrškom Federalnog ministarstva okoliša i turizma okončan je projekt izgradnje infrastrukture za vodopad Kravice, čime je znatno unaprijeđena turistička ponuda ovoga kraja.  

Federealno ministarstvo okoliša i turizma prepoznalo je značaj i podržalo regionalni projekt Via Dinarica kojim koordinira Razvojni projekt Ujedinjenih nacija (UNDP), zahvaljujući čemu se u njega uključio i entitet RS, kao i Vlada Italije i USAID sa znatnim sredstvima kojima će u predstojeće dvije godine biti podržan razvoj i unapređenje seoskog i ekoturizma, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.