Ministar Garibija: Milion KM za uklanjanje arhitektonskih barijera za nepokretne osobe

Usvajanjem rebalansa Budžeta Kantona Sarajevo usvojeno je i da se milion KM izdvoji za uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom. Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija pojasnio je da su novac namijenili javnim ustanovama i institucijama za  uklanjanje arhitektonskih barijera kako bi nepokretne i teško pokretne osobe mogle nesmetano samostalno koristiti usluge naših škola, domova zdravlja, socijalnih ustanova, sudova i drugih institucija.

“Da ne gubimo vrijeme već smo dogovorili saradnju sa UNDP-jem koji bi nam trebao biti partner u realizaciji projekta. Pozivamo sve zainteresovane javne ustanove i institucije u ingerenciji Kantona Sarajevo da se odazovu našem pozivu i pokažu interesovanje za saradnju. Ovim novcem finansirat ćemo projekte poput postavljanja pristupnih rampi, rukohvata, širenja vrata i prolaza, prilagođavanja pultova i šaltera, prilagođavanja toaleta osobama s invaliditetom, uklanjanja pragova, stepenika i drugih prepreka, ugradnje liftova za osobe s invaliditetom, te druge slične arhitektonske intervencije”, navodi ministar Garibija.

Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo poručuju da će nastojati da naprave što veći broj intervencija, odnosno da će prednost davati projektima koji će imati uticaj na što veći broj korisnika. Iskazana je nada da će u slučaju adekvatne realizacije doći do nastavka ovog projekta i u narednim godinama sve do potpunog prilagođavanja svih ustanova osobama s invaliditetom.