Ministar Adžem podnio ostavku u Vladi BPK i istupio iz SDP-a

Ministar obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih u Vladi BPK Goražde podnio je ostavku na ovu dužnost, te istovremeno istupio iz SDP-a, čiji je član bio. Ovakvoj odluci, kako kaže, prethodila su upozorenja predstavnicima centrale stranke u Sarajevu, a uzrokovana je višestrukim razlozima.

– Ne slažem se sa načinom na koji premijer BPK (Emir Frašto (SDP), op.a) vodi vladu i smatram da se unutar SDP-a stvari ne odvijaju na način na koji bi trebale – kazao nam je Adžem. Pojašnjava kako je vrlo teško raditi u Vladi u kojoj se ne pita, odnosno u kojoj drugi vode njegovo ministarstvo.

– Potpisujete određene stvari, ne možete da utičete, nemate svoj stav, ne možete kreirati budžet, isplanirati obaveze. Ne napuštam ovu poziciju zato što se bojim posla. Pred Ministarstvom su stvorene obaveze od preko 500.000 KM što su ogromna sredstva. Sport je doveden u pitanje, visoko obrazovanje, naše škole … Iako sam najavio da će 2014. godina biti godina obrazovanja u BPK projekcija budžeta koju smo uradili u saradnji sa direktorima škola nije usvojena i ne želim da budem odgovoran za budžet na koji ne mogu da utičem – ističe Adžem.

Jedna od kapi koje su prelile čašu, dodaje, je „Sporazum o dugoročnoj saradnji u oblasti međunarodnog transfera sistema znanja za razvoj BPK“ sa Evropskim centrom za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija u Beogradu, koji bi trebao stupiti na snagu nakon što ga eventualno verificira Skupština BPK.

– To je jedan od razloga zbog kojih nisam spavao u protekla tri dana. To je potpis, inicijativa i nastojanje, gotovo pritisak premijera da se potpiše ugovor. Predlažem svim poslanicima u Skupštini da dobro prouče taj sporazum koji je na pragu da se potpiše. Mi bismo za jednu eksternu evaluaciju razvojne perspektive našeg Kantona morali uplatiti 200 000 KM, a nakon toga na 99 godina dati imovinu u Šišetima, čiji još nismo ni vlasnici. Mogu da shvatim da premijer ima različito mišljenje od mene, da ga ne uvažava, ali ne mogu da nakon svega što je bilo na ovim prostorima veće povjerenje i uticaj u ministarstvu i vladi ima gospodin (Zdravko, op.a) Krsmanović nego ja – kazao je Adžem.

Premijer BPK Goražde Emir Frašto, kaže kako je zatečen ostavkom ministra Adžema, koju je dobio rukom pisanu i koja nije prošla vladin protokol, tako da je još uvijek ne smatra zvaničnom i očekuje da je i takvu dobije. Dodaje kako su odluci trebali prethoditi razgovori i da je na ovaj način stavljen pred svršen čin.

Frašto demantira optužbe i ističe kako sredstva Ministarstva obrazovanja nisu smanjivana.

– Sredstva nisu smanjena, daj Bože da ispoštujemo ovaj rebalans i budžet za narednu godinu, a posebno nisu smanjena Ministarstvu za obrazovanje i ne vidim potrebe da se to komentariše, jer to je fakt – kaže Frašto.

Kada je riječ o sporazumu o saradnji sa Univerzitetom za mir UN-a iz Beograda tvrdi da je to uopćen akt, kojim nisu precizirane nikakve obaveze.

– Što se tiče potpisa sa Beogradom, takav vizionar kao što je naš ministar je trebao prepoznati prave korake. Mi razgovaramo, planiramo nešto za budućnost i to možemo svi zajedno. Razvojnu strategiju BPK radiće UNDP, ne dolazi u obzir da će to raditi oni. Pregovaramo i biramo šta bi nama bilo od koristi da uradimo ako to budemo željeli. Tu pričamo o nečemu „ako bude“, trčimo pred rudu, kao što je i ovo čini mi se. Svi ćemo zajedno raspravljati o tome i donijeti odluku šta je nama od koristi. Vjerovatno bi svako u BPK želio da na školovanju u Goraždu budu unuci Kim Il Sunga, kao u Mostaru – pojašnjava Frašto.

– Stvarni razlog ostavke mogla bi biti isrcpljenost Možda stvarno lomimo ljude, samim okruženjem, dešavanjima u političkom životu, pa možda oni tako pokleknu – dodaje premijer BPK.

 

Trafika|Ba|Avaz