Mesić: Slučaj Perković je trebalo od početka prepustiti pravosuđu

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas da se ni Vlada ni njezini resori nisu trebali upletati u “slučaj Perković”, koji je od početka trebalo prepustiti pravosuđu, a smatra i da bi bilo najbolje odustati od ustavnih promjena oko kojih se ne može postići konsenzus vladajućih i oporbe. 

“Trebalo je stvar prepustiti pravosuđu. Ali sada kada se to nije dogodilo, očito je da nema konsenzusa neophodnog za promjene Ustava”, rekao je Mesić u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija te podsjetio da je preduvjet za ustavne promjene konsenzus stranke na vlasti i glavne oporbene stranke.

Stoga bi sada bilo najnormalnije da se kaže – nemamo konsenzusa i ne idemo u ustavne promjene, poručio je Mesić.

Složio se i da bivši obavještajac Ivan Perković sigurno ima informacije koje nekome ne odgovaraju, ali i ustvrdio da je to manje važno u odnosu na važnost poštivanja trodiobe vlasti i podjele poslova između pravosuđa, zakonodavne i izvršne vlasti.

Govoreći o slučaju Ivana Perkovića, čiji je sin bio i njegov savjetnik u Uredu Predsjednika, tvrdi da s Perkovićem u to vrijeme nije imao nikakvih kontakata.

Smatra i da ne postoji opasnost od nečega što bi Perković mogao otkriti u javnosti, ustvrdivši da se “već sve u ovoj zemlji zna te da od toga ne treba praviti nikakvu veliku buku”.

Mesić je u intervjuu pohvalio inicijativu saborskog zastupnika don Ivana Grubišića da se izmijeni ugovor s Vatikanom i uvede tzv. crkveni porez za vjernike, kao u Njemačkoj i nekim drugim europskim zemljama. To bi sada moglo biti izvodivo jer je, kaže, papa Franjo osoba s kojom se može razgovarati.

Podsjetio je i da Ugovor o gospodarskim odnosima sa Svetom Stolicom, potpisan 1998. godine, u sebi sadrži odredbu koja dopušta reviziju u slučajevima “promjene prilika u kojima je sklopljen taj ugovor”, a prilike su se od tada, ističe, “do kraja promijenile”.

Oštro je kritizirao i upletanje Crkve u dnevnopolitičke događaje, poručivši da “Crkva ne smije biti mjesto odakle se širi mržnja”.

“Crkva od ove države dobiva više novca nego u vrijeme Sanadera, a aktualnu vlast, koju je narod izabrao, naziva zločinačkom”, rekao je bivši predsjednik, koji smatra da u Hrvatsku tek treba stići “novi vjetar koji donosi novi papa”, mijenjajući pristup te institucije suvremenom društvu.

Mesić, koji se upravo vratio iz posjeta Kini, ističe i velik interes tamošnjih investitora za ulaganja u Hrvatsku, posebno za proširenje riječke luke te za izgradnju brze željeznice od Rijeke do Budimpešte.

“Kina, koja ima ogromna sredstva, želi ulagati u srednju i jugoistočnu Europu”, kaže bivši predsjednik koji smatra da treba otvoriti prostor za razgovor, jače motivirati ulazak stranog kapitala i poduzeti mjere kako bi se Hrvatska mogla uklopiti u tržišta koja su joj do sada bila zatvorena.

 

Trafika|Ba|Fena