“Merhamet” pokrenuo akciju pomoći djeci migrantima

“Dajem slatkiš za tvoj osmijeh” naziv je akcije koju je danas pokrenulo Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”, a koja će trajati do 10. novembra 2018. godine, prenosi Anadolu Agency.

Cilj ove akcije jeste prikupljanje pomoći za djecu migranata koji su se zatekli u BiH. Akcija će se provoditi u osnovnim i srednjim školama u BiH, gdje će učenici prikupljati slatkiše za svoje vršnjake iz Sirije i drugih zemalja.

“Očekujemo dobar odziv za ovu humanitarnu akciju. Cilj nam je da djeci migranata, koji su se zatekli u našoj zemlji, vratimo osmijeh na lice”, kazao je predsjednik HO “Merhamet” MDD Mensur Bektić.

“Merhamet” od početka migrantskog vala u BiH, shodno svojim mogućnostima, pomaže ljude koji su bili primorani da napuste svoje domove.

Brinuo je o migrantima iz Sirije i drugih zemalja u Sarajevu, pomogao je migrante u Centru “Salakovac” kod Mostara, a ova humanitrna organizacija je aktivno uključena u pomaganje migranata u Unsko-sanskom kantonu gdje pruža kontinuiranu pomoć ljudima koji su, na putu ka zemljama zapadne Evrope, privremeno utočište našli u Bosni i Hercegovini.

“Merhamet” je pomagao i migrante u Srbiji i Sandžaku.

Ova humanitarna organizacija, kako je saopćeno, godinama pomaže izbjeglice iz Sirije u kampovima u Republici Turskoj. U protekle četiri godine, “Merhamet” je uputio oko 500 tona kurbanskog mesa u pomenute izbjegličke kampove, a ovih dana će dostaviti još 100 tona mesa sirijskim izbjeglicama u Turskoj.