Međunarodna porezna konferencija u organizaciji Fiskalnog udruženja – IFA u Bosni i Hercegovini

Fiskalno udruženje – IFA u Bosni i Hercegovini organizuje Međunarodnu poreznu konferenciju na temu „Aktuelni trendovi u međunarodnom oporezivanju – uticaji i izazovi za zemlje u razvoju“ koja će se održati 30-31 oktobra u Swissotel-u u Sarajevu.

Savremeni globalni trendovi posljednjih desetak godina naglasili su dodatno probleme u ekonomskom razvoju i međunarodnoj poreznoj politici. Ubrzana transformacija svjetske ekonomije, potaknuta globalizacijom, rastućom poreznom konkurencijom i velikim brojem poreznih prijevara i značajnim gubitkom poreznih prihoda, te sveprisutnim procesima digitalizacije koji uzrokuju ne samo promjene unutar trenutnih modela poslovnog djelovanja, nego se i snažno reflektiraju na rada poreznih uprava, propitujući istodobno djelovanje i valjanost nekih od osnovnih instituta međunarodnog poreznog prava, samo su neki od trendova u međunarodnom oporezivanju koji zabrinjavaju  kako razvijene zemlje, tako podjednako i one u razvoju. 

Iako su porezni problemi zemalja u razvoju dugotrajni i već odavno prepoznati, spomenuti trendovi stavljaju novi pritisak na pravne i porezne sisteme tih zemalja, kao i na njihovu privredu. Bosna i Hercegovina u tome nije izuzetak. Zemlja sa složenom ustavnom strukturom, više-razinskim  ali nedovoljno izdašnim poreznim sistemom, te kompliciranim i često neučinkovitim pravnim okvirom suočava se s ovim trendovima s dodatnom dozom zabrinutosti. 

Učešće zemalja u razvoju u međunarodnim poreznim raspravama i dogovorima stoga je iznimno važno kako bi se osigurala odgovarajuća podrška u suočavanju s izazovima koji nadolaze. Organiziranje ove konferencije jedan je od oblika te podrške. Objedinjujući različite pristupe, od akademskih preko onog međunarodnih organizacija do privatnog i javnog sektora, Konferencija nastoji pružiti neke odgovore  na predstojeće trendove. Posebna pozornost bit će posvećena sljedećim temama:

  • Poreznim reformama u Bosni i Hercegovini sa ciljem smanjenja poreskog opterećenja rada;
  • Razvoju učinkovitog, transparentnog, pouzdanog i na znanju utemeljenog rada poreznih uprava, kao okosnica poreznih sustava zemalja u razvoju;
  • Implementacijskim izazovima nove Multilateralne konvencije za primjenu mjera za spriječavanje zloupotrebe sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (MLI), koja je razvijena unutar  BEPS projekta OECD-a i kojeg je do sad potpisalo više od 80 zemalja;
  • Suvremenim izazovima u pogledu transfernih cijena, s posebnim naglaskom na opremljenost i spremnost poreznih uprava zemalja u razvoju na odgovor na ovo porezno djelovanje; 
  • Nacionalne i međunarodne izazove u poreznim postupcima s naglaskom na pitanja prava poreznih obveznika, jačanje porezne transparentnosti te novim načinima rješavanja poreznih sporova; 
  • Izazovima oporezivanja digitalne ekonomije, posebno u sferi indirektnih poreza. 

Navedene teme će biti raspoređene na panel diskusije i na dva dana, gdje će razni stručnjaci iz oblasti poreza imati priliku da iznesu svoje mišljenje, kao i iskustva iz prakse. Ova konferencija će okupiti eminentne stručnjake u oblasti poreza u zemlji i svijetu, kao što su Gugiliermo Maisto, Veronika Daurer, Pasquale Pistone, Raffaele Petruzzi, Maikel Evers, Giammarco Cottani, Svetislav Kostić, Nataša Žunić Kovačević, Leopoldo Parada itd.
Neki od domaćih izlagača i govornika koje ćemo imati priliku čuti su Zoran Tegeltija, Goran Miraščić, Dražen Nimčević, Snježana Kopruner, Saša Ačić, Jasmina Lopičić, Ana Dujmović, Haris Jašarević, Miroslav Tomić. 

Svi zainteresovani za učešće na konferenciji, kao i oni koji imaju dodatna pitanja nam se mogu obratiti putem e-mail adrese info@ifa-bih.ba. Također, naš rad i sve naše aktivnosti možete pratiti na Facebook stranici Fiskalno udruženje – IFA u Bosni i Hercegovini, kao i na web stranici ifa-bih.ba.