Mašić: Prvi put jedinstveni pedagoški standardi i normativi za FBiH

 U javnoj raspravi u svim kantonima je Prijedlog pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje u FBiH kojeg je sačinila Radna grupa pri Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, a koji treba biti usvojen konsenzusom, rekao je u izjavi za Fenu Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke.

Naglasio je  „da se  prvi put od Daytona do danas rade jedinstveni pedagoški standardi i normativi na području Federacije BiH“.

– Prvo smo krenuli s devetogodišnjim osnovnim obrazovanjem, a nakon toga nastavljamo sa srednjim obrazovanjem kao i niz drugih aktivnosti koje bi trebale dovesti do ujednačavanja uslova pod kojima se izvodi odgojno-nastavni proces – istakao je za Fenu ministar Mašić.

Govoreći o prijedlogu  koji je u javnoj raspravi, ministar Mašić kaže  da  je potreban konsenzus za usvajanje jedinstvenih pedagoških  standarda u Federaciji.

– Ovaj dokument se mora usvojiti konsenzusom, prije svega kantonalnih ministarstava, jer ono što mi najmanje želimo jest da namećemo bilo koju vrstu obaveza i stvari koje se neće moći realizirati. Objektivno ti pedagoški standardi, odnosno normativi i prijedlozi će morati biti jedna vrsta kompromisa onoga što je potrebno i onoga što je moguće u ovim i datim okolnostima realizirati – kaže Mašić.

Ministar stambene politike Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, koji koordinira radom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade potvrdio je Feni da će predložena rješenja u ovom smislu podržati i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Povodom eventualnog ukidanja predmeta Kultura življenja, bez kojih bi prema ovom prijedlogu moglo ostati 100.000 osnovaca kaže „bilo bi nam žao da se bilo koji predmet ukine učenicima“.

-Tu nema ad hoc rješenja da jedna osoba može reći treba li se ovaj predmet ukinuti ili ne, već o tome odluku to jest prijedloge donose svi akteri zainteresovani za kvalitet obrazovnog procesa – rekao je za Fenu predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Dževad Hadžić.

Istakao je da Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH zahtijeva da Komisija ubrza rad na usvajanju pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje u FBiH, „što naravno treba učiniti i za srednje obrazovanje“.

Pedagoški standardi i normativi trebali bi, kaže Hadžić, ponuditi ujednačen sistem svih standarda u obrazovanju u Federaciji BiH od broja učenika, broja odjeljenja, broja zaposlenih pa do opremljenosti škola nastavnim sredstvima i pomagalima i ujednačavanja planske strukture broja predmeta i sati.

– Očekujemo potporu i Vlade FBiH, odnosno budžeta FBiH, koja  do sada u segmentu opremanja škola nije bila na zadovoljavajućem nivou. Pri tome, moramo priznati da se s dolaskom ministra Damira Mašića taj dio značajno povećao – rekao je Feni predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović.

Izrazio je nadu „da ćemo nakon javne rasprave imati kvalitetan dokument koji će pokušati ujednačiti uvjete za sve učenike i nastavnike na području Federacije, što je i obaveza države prema međunarodnim konvencijama o pravima djeteta“.

 

Trafika|Ba|Fena