Ljudi koji imaju ova prezimena su potomci kraljevske krvi: I vaša porodica bi mogla biti na ovoj listi

Kada je riječ o našem regionu, prezimena su zaista brojna i različitog porijekla, ali da li ste se ikad zapitali koja prezimena potiču od kraljevske loze koja je vladala Srbijom, te šire?

U današnjem članku vam donosimo listu prezimena za koja se pretpostavlja da danas nose kraljevsku krv. Prvi na listi su Balšići, koji su bili dio srednjovjekovne dinastije, a najviše su vladali tadašnjom Zetom, danas područje Crne Gore. Branivojevići su pak vladali Humom, dok su prva srpska vladarska porodica bili članovi porodice Vlastimirovići, a ubrzo nakon njih su se pojavili i Vojinovići.

Dalje se na listi nalaze Vukanovići, čije se porijeklo vodi do raškog velikog župana Vukana, koji je bio prva značajnija osoba u oovj porodici. U drugoj polovini 14. vijeka su prostorom oko tromeđe Makedonije, Bugarske i Srbije upravljali Dejanovići ili Dragaši, zavisi od izvora koji citirate.

Što se tiče porodica koje su vladale Bosnom i Hercegovinom, bitno je spomenuti Dinjičiće, ali i naravno, Kotromaniće, te Kosače, koji su se kasnije podijelili na porodice Hranić, Vuković, Kosačić, te Hercegović. Jakšići su također bili još jedna ugledna plemićka porodica iz ovog vremena koja je imala brojne potomke, koji se se odselili širom Europe.

Kako smo već spomenuli, ovo su najčešća prezimena za koja se može tvrditi da su u svojoj porodičnoj historiji imali vladare koje vrijedi spomenuli zbog njihove moći i popularnosti, ali naravno, još mnogo porodica ni ne zna da zapravo potječu od plave krvi, te je mala vjerovatnoća da će o tome ikad da imaju nekih boljih informacija i izvora.

(Notes.ba)