Ljekari UKC RS složenim zahvatom pacijentici spasili ruku

Ljekari Klinike za plastično – rekonstruktivnu hirurgiju zajedno sa vaskularnim hirurzima Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske uradili su složeni hirurški zahvat kojim su pacijentici spasili ruku, javlja Anadolu Agency (AA).

Marica Jusupović iz sela Štrbci kod Prnjavora (78) rekla je da se osjeća odlično i da je ne boli rana. Navela je da je prije operacije trpila velike bolove, te da je izuzetno zahvalna ljekarskom timu koji joj je spasio ruku i život.

Riječ je o pacijentici sa recidivirajućim adenokarcinomom u regiji lakta lijeve ruke, koji je zahvatio meka tkiva, te se infiltrisao u krvne sudove i nerve koji inervišu pokrete ruke. U toku operativnog zahvata odstranjen je tumor i zahvaćeni segmenti arterija i živaca. Rekonstrukcija je urađena transplantacijom živca i vene sa noge pacijentice kao i autotransplantacijom kože.

“Postoperativni tok protiče uredno, te se uz očekivan povratak funkcije šake i ruke očekuje i regeneracija živca i senzibiliteta u šaci kroz narednih godinu dana. Na ovaj način spašena je ruka pacijentkinje koja bi u protivnom bila amputirana”, kažu ljekari UKC-a RS.

Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju rekao je da je operacija trajala četiri sata, i protekla je po planu ljekarskog tima. Pacijentica će danas biti otpuštena kući pet dana nakon operacije.