Likovna kolonija SPKD ‘’Prosvjeta’’ na Rujištu

U sklopu manifestacije Mostarsko ljeto, SPKD “Prosvjeta” i ove godine organizuje šestu po redu likovnu koloniju pod nazivom ”Ostajte ovdje”, koja će se održati na Rujištu. Inspirisana mjestom održavanja, ove godine, kolonija će se održati pod malo drugačijim motom: “Ostajte ovdje u miru i prirodi”. Na taj način želimo mladim umjetnicima skrenuti pažnju na prirodna bogatstva i ljepote koje nas okružuju.

Cilj ovogodišnje kolonije je višednevno umjetničko druženje na poznatom, ali pomalo zaboravljenom mostarskom izletištu Rujište, u sklopu planinarskog doma. Mladim umjetnicima biće osiguran potreban materijal, smještaj, zdravi obroci te sloboda izražavanja u okružju prirodnih bogatstava šume munike.

Do sada su učesnici ove kolonije bili mahom mladi Mostarski umjetnici, dok smo ove godine okupili slikare kako iz Mostara tako iz drugih gradova BiH te umjetnike iz nekoliko drugih država.

Do sada je likovna kolonija održavana u bašti Ćorovića kuće ali je odlučeno da je ove godine podignemo na višu nadmorsku visinu i, nadamo se, viši stepen kreativnosti. Ovaj vikend, 14. i 15.07. kolonija kreće s radom na Rujištu u blizini planinarskog doma.

Izložba radova nastalih na koloniji će se održati u subotu 04.08 u Ćorovića kući.