Kućni pedikir s mlijekom i sodom bikarbonom

Iako sada možda nemate taj utisak, ljeto je pred vratima što znači da ćemo brzo uskočiti u sandale ili japanke – i pokazati svoja stopala svijetu…

A ako smo ih preko zime možda zanemarili, onda je velika vjerovatnoća da je njihova koža gruba, suha i tvrda, pukotine na petama i generalno, utisak i nije za čistu peticu.

Svakako da se uvijek možete naručiti kod pedikera, ali ponekad je jednostavno dovoljno tek dobro omekšati kožu stopala, u lavoru kod kuće – pa vam preporučujemo ovaj jednostavan, a efikasan “recept”.  Mnogi se kunu u ovaj “lijek” za stopala, a sastoji se od dva sastojka koja obično uvijek imamo kod kuće.

Pogledajte kako napraviti fantastičnu mješavinu od koje će  vam stopala izgledati sjajno!

Potrebno je: 

2-4 šolje mlijeka
šaka sode bikarbone
veliki lavor (dovoljno velik da u njega istovremeno stanu obje noge)

Priprema: 

1. Zagrijte mlijeko, pazite da ne bude prevruće. Možete koristiti dvije do četiri šolje, u zavisnosti od veličine lavora, koliko su vam velika stopala i koliko imate mlijeka kod kuće.

2. Ulijte mlijeko u lavor. Važno je da je lavor toliko velik da oba stopala istovremeno stanu u njega i mogu biti sa svih strana potpuno uronjeni u tekućinu.

3. Namačite prste u mlijeku oko pet minuta, a potom uzmite soda bikarbonu. Lagano pospite kupku.

4. Umiješajte sodu u mješavinu pomoću stopala.

5. Dobro namočite kožu na dijelovima gdje je tvrđa ili deblja – posebno donji dio peta i područje ispod prstiju. Masirajte tekućinom ta područja – naravno, slobodno koristite i ruke ako je potrebno.

6. Nemojte zaboraviti namakati u tekućini i gornji dio stopala te zglobove – ako nisu dovoljno umočeni, masirajte ih tekućinom. To su dijelovi stopala koja se najviše vide kad nosite sandale ili japanke.

7. Kad ste dovoljno istrljali stopala, udobno se zavalite u naslonjač, uključite TV ili čitajte dok se stopala fino namaču.

8. Operite noge toplom vodom i dobro ih posušite. Odmah bi trebalo da primijetite kako vaša stopala sada izgledaju njegovanije i pomlađeno!

Ova kombinacija sastojaka djeluje jer se isti međusobno nadopunjuju. Mlijeko sadrži mliječnu kiselinu koja omekšava kožu. Soda bikarbona pak ima abrazivna svojstva koja uklanjaju suhu i grubu kožu kad se ista omekša.

Kako se spravlja i koristi ova kupka, možete pogledati i u sljedećem videu.

IZVOR: Ljepotaizdravlje.ba