Kroz školski sport se može mnogo učiniti za djecu, Kanton Sarajevo spreman za ulaganja

Delegaciju Federacije školskog sporta Republike Sjeverne Makedonije, koju su činili predsjednik komisije za međunarodnu saradnju Zoran Popovski i sekretar ove organizacije German Boglev, ugostili su danas predsjedavajući i dopredsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i Vibor Handžić kao i ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić.

Tema sastanka bila je organizacija školskog sporta, kao i razmjena iskustava radi unapređenja ove značajne oblasti u školskom sistemu Kantona Sarajevo, ali i Bosne i Hercegovine.

Federacija školskog sporta Republike Sjeverne Makedonije najveća je sportska federacija koja organizuje sportska takmičenja za više od 40.000 učenika u osnovnim i srednjim školama ove zemlje, te članica Evropske i Svjetske asocijacije školskog sporta.

“Namjera nam je pomoći i ponuditi svoja iskustva, a  nadamo se da ćemo uskoro imati i BiH u Svjetskoj federaciji za školski sport. Naša je želja i institucionaliziramo saradnju kroz relevantne organizacije dvije zemlje”, istakao je Popovski, koji je ovom prilikom domaćinima detaljno predstavio sistem rada ove organizacije i uključivanja mladih u sportske aktivnosti.

Predstavnici Kantona naveli su da, prema istraživanjima pojedinih stručnjaka, postoji veliki broj djece sa zdravstvenim problemima usljed nedovoljne fizičke aktivnosti. Kako su istakli, školski sistem KS-a trebao bi im ponuditi mnogo više od tri sata tjelesnog odgoja i dodali da su u planu sistemske mjere radi unapređenja stanja u ovoj oblasti, čemu će svakako poslužiti iskustva iz Makedonije.

“Namjera nam je tokom ovog mandata učiniti jedan potpuni preokret. Ubrzat ćemo proceduru zakona o institutu o preduniverzitetskom obrazovanju koji će se baviti aktivima svih predmeta, a gdje ćemo nastojati uvrstiti i odjel školskog sporta. Bez ogromnih ulaganja, kroz škole možemo omasoviti sportske aktivnosti djece i učiniti mnogo za njih. Veliki broj djece traži razne vidove rekreacije i zabave, a na ovaj način, u saradnji sa nastavnicima, profesorima i sportskim klubovima možemo napraviti zaista dobru priču. Vaša iskustva u tome će nam svakako dobro doći”, istakao je predsjedavajući Konaković u razgovoru sa gostujućom delegacijom.

 

Obzirom da je obrazovanje u nadležnosti kantona, istaknuto je da se  ovo pitanje i mora pokrenuti sa tog nivoa vlasti. Kanton Sarajevo raspolaže značajnim budžetskim sredstvima i, kako su istakli njegovi čelnici, sredstva za ulaganje u školski sport neće biti problem.