Kosovo: Samoopredjeljenje pobijedilo u Prištini

Prvi preliminarni rezultati kosovskog Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) pokazuju da je Građanska inicijativa “Srpska” pobijedila u većinski srpskim općinama Gračanica, Novo Brdo, Ranilug, Klokot i Parteš, kao i da u Sjevernoj Mitrovici vodi kandidat Srpske Krstimir Pantić, dok je Samostalna liberalna stranka pobijedila u Štrpcu. 

Što se tiče općina s albanskom većinom,  u Prištini je dobilo Samoopredeljenje s kandidatom Spend Ahmetiem.

Prema preliminarnim rezultatima SIP-a, na temelju više od 90 posto prebrojanih glasova u nekima i 100 posto, u općinama Gnjilane, Suva Reka, Vitina, Uroševac, Lipljan , Peć vodi Demokratski savez Kosova, javlja Tanjug.

Općine Kamenica, Orahovac i Prizren dobila je Demokratska Partija Kosova, a Obilić i Junik je dobio je Savez za budućnost Kosova, dok je općinu Južni dio Mitrovice i Đakovicu dobio Savez za novo Kosovo. Općinu Mališevo dobila je Građanska Inicijativa za Mališevo.

Demokratska Partija Kosova Hashima Thacija je najveći gubitnik drugog kruga izbora za gradonačelnike, jer je izgubila Gnjilane, Uroševac, Vitinu i Lipljan. Također najveće iznenađenje je pobjeda Samoopredjelenja u Prištinu i poraz kandidata DSK-a Ise Mustafe.