Komemoracija Srebrenica (London): Prošlost se ne smije zaboraviti ali se mora zajednički stvarati budućnost

Predsjedateljica Skupštine Ana Babić i premijer Kantona Adem Zolj prisustvovali su sinoć u Londonu obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, koji se održava u organizaciji britanske fondacije  “Remembering Srebrenica”.

Ovom prilikom, predsjedavajući Vijeća Ministara BiH Denis Zvizdić, kao i preživjeli svjedoci genocida i stradanja iz Srebrenice i Prijedora, Nusreta Sivac i Ilijas Pilav poručili su kako priznanje istine o tragičnim dešavanjima u Bosni i Herecegovini predstavlja preduslov za proces pomirenja i napretka u našoj zemlji, te da se Srebrenica ne smije više nikome, nikada ni nigdje dogoditi.

Tokom jučerašnjeg boravka u Londonu premijer Zolj i predsjedateljica  Babić su se  u Westminsterskoj palači sastali s lordovima koji su ujedno i članovi Komiteta za međunarodnu saradnju Doma lordova Ricardom Balfeom i Davidom Hannayijem. Na sastanku ih je premijer Zolj informisao o događajima koji su se desili u Bosni i Hercegovini u toku agresije, gdje poseban akcent stavljen na genocid koji je počinjen u Srebrenici.

“Nažalost, žrtve genocida još uvijek nakon 23 godine traže pravdu i pokušavaju prenijeti svijetu poruku da je istina samo jedna i da ona mora biti ispričana”, naglasio je premijer Zolj.

Rekao je i da ne smijemo zaboraviti prošlost, ali da svakako moramo ići ka budućnosti. A očuvanje mira i ekonomski razvoj BiH su prioriteti za njen budući razvoj što je moguće ostvariti  osiguranjem političke stabilnosti u zemlji.

“Velika Britanija je oduvijek pružala podršku BIH na njenom putu ka Evropskoj uniji, iako se sprema za njeno skoro napuštanje, jer smatra da je ulazak naše države u EU najbolji način za njenu unutrašnju integraciju”, istakao je premijer Zolj, te rekao kako je apsurdno da britanska Vlada pruža punu podršku obilježavanju 11. jula u Velikoj Britaniji, a da njihov ambasador u BIH ne prisustvuje komemoracijama.    

Po riječima predsjedateljice Babić, procesi na Balkanu nisu završeni i mora se ukazati na značaj pomirenja, jer je Bosna i Hercegovina uvijek bila multikulturalna i multietnička zemlja sa dugogodišnjom tradicijom suživota svih naroda.

“Naša domovina je uvijek bila i ostat će dio Evrope, koja ne bi mogla opstati bez BiH koja je njena personifikacija u malom i to po različitostima naroda i kultura”, potcrtala je predsjedateljica Babić.

Kazala je kako je delegacija Kantona Sarajevo došla u Veliku Britaniju da bi promovisala istinu o stradanju naroda u toku agresije, a naročito žena i djece.

Na kraju sastanka predsjedateljica Babić i premijer Zolj zamolili su britansku Vladu da nastavi pružati podršku organizaciji „Remebering Srebrenica“ jer upravo oni doprinose promicanju istine o stradanju naroda u BiH.