Komemoracija Hatidži Mehmedović: Skup tuge i ponosa u Srebrenici

Komemoracija Hatidži Mehmedović, predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”, u velikoj sali Kulturnog centra u Srebrenici je skup tuge i ponosa na majku, heroinu koja je s ponosom nosila bajrak borbe za istinu i pravdu, poručeno je danas, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Skupštine Opštine Srebenica Alija Tabaković je poručio da je rahmetli Hatidža uzor bosanske žene i majka svake majke.

“Rahmetli Hatidža je imala srce u kojem utočište nije moglo naći zlo. Ona je bila majka svoj djeci bez obzira na naciju, rasu i porijeklo”, rekao je Tabaković kroz suze.

Emir Bektić je u ime mladih koji su preživjeli genocid rekao da danas ispraćamo istinskog heroja u borbi za pravdu i istinu.

“Prvi put u historiji Bošnjaka nakon toliko stradanja naše majke dižu svoj glas u borbi za istinu i pravdu. Hatidža je bila majka svih nas”, rekao je Bektić.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, je kazala da je “danas dan kada na bolji svijet ispraćamo našu sestru Hatidžu”.

“Ispraćamo majku kojoj dušmani nisu dali da bude majka. Da ispraća djecu na fakultet, dočeka unuke. Majku koja se do posljednjeg dana borila za pravdu. Obećavamo da ćemo nastaviti tragati za svakom koščicom naših sinova. Borićemo se da svaki zločinac bude kažnjen”, kazala je.

Predsjednica Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić je rekla su svi u Kulturnom centru danas tužni, ali ponosi što su imali Hatidžu.

“Hatidža se 23 godine borila za pravdu, ali nažalost pravdu nije dobila. Majke Bošnjakinje su dokazale cijelom svijetu nepravdu koju su doživjele 1995. godine. Hatidža će uvijek biti s nama kao i sve druge majke koje su već preselile na Ahiret”, kazala je Subašić.