Kojović: U parlamentarnoj većini Skupštine KS-a sjede osobe pravosnažno osuđene zbog prevare

Poslanik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Predrag Kojović uputio je pismo klubovima poslanika, predsjedavajućoj i dopredsjedavajućima Skupštine KS-a u kojem ih podsjeća da je tokom 31. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, šef Kluba zastupnika SDA Elmedin Konaković optužio poslanike Naše stranke u ovoj skupštini da se ponašaju nemoralno.

Povod za tu optužbu, istakao je Kojović, nije važan, ali je u replici Konakoviću upozorio na “nemoralno ponašanje” upravo Stranke demokratske akcije, potkrepljujući to primjerima.

– Između ostalog, spomenuo sam da u parlamentarnoj većini čiji je on predstavnik i glasnogovornik sjede i osobe pravosnažno osuđene za krivična djela prevare i falsifikata, a da im je SDA za podršku koju pružaju njenoj Vladi omogućila da upravljaju najvećim vanbudžetskim javnim fondom u Kantonu Sarajevu – fondom ZZO koji iznosi skoro 350 miliona KM – napisao je Kojović.

Odgovarajući na Kojovićevu repliku, Konaković ga je optužio da iznosi neosnovane optužbe.

– Drugim riječima, kazao je da lažem i da klevećem njegovu stranku i poslanike koji podržavaju njenu vladu. Iako neimenovan, poslanik Esed Radeljaš (BOSS) prepoznao se u ovim kvalifikacijama, i u svojoj replici oduzeo mi pravo da ga napadam, jer sam navodno proveo rat na Palama i “s meni sličnima” “pucao s brda” , dok je on, Radeljaš, “branio grad” – obrazložio je Kojović.

Uz pismo je Kojović priložio i izbor odgovarajućih fragmenata iz dviju presuda, dostupnih svim zainteresovanima, iz kojih se vidi da je 13. novembra 2002. Kantonalni sud u Sarajevu izrekao presudu Esedu Radeljašu za krivična djela prevare u produženom trajanju, krivotvorenja isprave u produženom trajanju i ovjeravanja neistinitog sadržaja, osuđujući ga na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne (1) godine i deset (10) mjeseci, i da je – odlučujući po žalbi optuženog, Vrhovni sud Federacije BiH 26. maja 2005. ovu presudu preinačio, i izrekao Esedu Radeljašu jedinstvenu kaznu zatvora od jedne (1) godine.

– Stoga, nikakvo inscenirano zgražanje Konakovića i njegovih kolega ne može sakriti, ublažiti ili izbrisati činjenicu da je Stranka demokratske akcije pravosnažno osuđenom prevarantu povjerila javni fond od izuzetne važnosti za život i zdravlje građana Kantona Sarajevo, učvršćujući na taj način korumpirani sistem koji je, s drugim političkim akterima sličnog profila, godinama izgrađivala. Naročito me žalosti izostanak reakcije organizacija koje predstavljaju prave borce, a koje dopuštaju da se – po ko zna koji put – njihove žrtve koriste kao paravan za mutne radnje ratnih profitera – napisao je Kojović.

Trafika|Ba