Kod Neuma otkriveni tragovi dinosarusa?

Dinosaurusi u Hercegovini, tačnije u neumskom zaleđu. Da li je na pomolu veliko arheološko otkriće, ili će se sve pretvoriti u samo još jednu priču koja nikada nije naučno dokazana, poput Troje u Gabeli?

Diplomirani inžinjer geologije Goran Glamuzina tvrdi na svom blogu da je u neumskom zaleđu pronašao fosilizirane otiske dinosarusa, kako patuljastih četveroprstih dugovratih biljojeda iz reda suropoda, tako i troprstih predatora sličnih tiranosaurus rexu.

– Iako se za širi prostor Hercegovine, a posebice njenog južnijeg dijela, već posljednjih desetak godina ‘rodila’ velika sumnja da ovaj južniji predio zemlje negdje unutar sedimentnih stijena mezozojske starosti sadržava fosilne ostatke dinosaura, posljednjih dana, osim što se ova sumnja pokazala posve opravdanom, na vidjelo dana se ispostavila jedna nevjerojatna činjenica, da veliki dijelovi Hercegovine kriju neporecivi ogroman potencijal za budućim pronalaskom brojnih drugih, još uvijek neotkrivenih, fosila dinosaura, koji se ovdje nalaze u formi tzv.tragova ili otisaka dinosaura – piše Glamuzina na svom blogu.

Otisci dinosaurusa pronađeni jedino u Hrvatskoj

On navodi da su na prstoru cijele regije, odnosno bivše Jugoslavije, zajedno sa Grčkom i Albanijom, otisci dinosaurusa pronađeni jedino u Hrvatskoj, u Istri i na Hvaru, a da su kosti ovih prahistorijskih životinja pronađene jedino ispod mora, kod mjesta Bala u Istri.

– Ako se sad samo malo ‘prebacimo’ iz Istre i Dalmacije u faktički susjednu Hercegovinu, te usporedimo geološku građu Hercegovine sa geološkom građom i stijenama onih dijelova Istre i Dalmacije gdje su dosada pronađeni okamenjeni otisci dinosaura, ugodno, tj. jako pozitivno ćemo se iznenaditi jer ćemo uvidjeti da prostor Hercegovine sadrži ne samo identičnu geološku građu, već i još više raznolikiju, ili na jedan način bogatiju, geološku građu u stratigrafskom smislu sadržaja mezozojskih sedimentnih stijena. Odnosno, možemo sasvim pouzdano kazati, da širi prostor Hercegovine, u okviru čitave ove regije, pa uključujući čak i prostor Istre koji sadrži dosad najviše otkrivenih nalazišta fosila dinosaura, ima najveći potencijal pronalaska okamenjenih fosilnih ostataka dinosaura, prije svega njihovih tragova, i to u stijenama svih razdoblja mezozoika, počevši od srednjeg i gornjeg trijasa, preko čitave jure, te posebice čitave krede kao završnog mezozojskog razdoblja s vrhuncem razvoja i evolucije dinosaura – piše Glamuzina.

Da li je na pomolu veliko arheološko otkriće

Izvor:   Faktor