Ko će upaliti olimpijski plamen na svečanoj ceremoniji otvaranja EYOF-a

Još uvijek se ne zna ko će tokom svečane ceremonije otvaranja 14. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala upaliti olimpijski plamen na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Prema nezvaničnim informacijama nekoliko je potencijalnih imena, a riječ je o vrhunskim sportistima iz BiH. Ime sportiste koji će imati čast upaliti olimpijski plamen koji je prije 35 godina upalila hrvatska klizačica Sanda Dubravčić na otvaranju 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu držat će se u tajnosti skoro do samog početka EYOF-a.

U Sarajevo će u subotu 9. februara stići delegacije sa sportistima, trenerima i drugim članovima timova, kao i brojne medijske ekipe koje će pratiti takmičare na borilištima. Jedna od brojnijih ekipa je ona iz Švicarske koja ima čak 58 takmičara u svih osam disciplina. Ekipa Velike Britanije ima 27 takmičara, Italije 38. Dolazak u Sarajevo željno iščekuju i ekipe iz Slovenije, Irske, regije, a učešće je potvrdilo 46 država. BiH će predstavljati 21 takmičar u pet sportova. Takmičari će se nadmetati u osam disciplina na nekoliko borilišta na Jahorini, Igmanu, Bjelašnici, dvoranama na Palama, Skenderiji i Juan Antonio Samaranch (Zetra).

Sigurno je da će tih sedam dana biti prilika da se iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva pošalje poruka mira, tolerancije, zajedništva, jedne lijepe uspješne priče baš kao i prije 35 godina.

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva kao domaćini hiljadama gostiju koji će u narednim danima stizati u BiH poručili su da se mogu stvarati velike i pozitivne priče samo ukoliko ima interesa i volje.
Najljepša priča bit će ispričana tog 10. februara na otvorenju EYOF-a, ali i tokom svih takmičarskih dana.

(Nap.ba)