KNJIGA MJESECA: “Bijeli tigar” – Aravind Adiga

Ukoliko niste čitali roman “Bijeli tigar” pisca Aravinda Adige, ovo je knjiga koju vam ovog mjeseca preporučujemo.

Radi se o crnoj komediji koja će vas držati uz korice do zadnje stranice.

O čemu se radi? 

Balram Halvai je Beli Tigar, najpametniji dječak u selu. Njegova porodica je isuviše siromašna da bi mogla da ga školuje, pa je on primoran da radi u čajdžinici gde usitnjava ugalj i briše stolove. Ali jednog dana Balramu se sreća osmjehne, bogat čovjek ga unajmljuje kao svog vozača i odvodi sa sobom u Nju Delhi.

Grad je pravo otkrovenje za Balrama. Dok vozi svog poslodavca po trgovačkim i poslovnim kompleksima velikog grada, on postaje svjestan neizmjernog bogatstva koje ga okružuje i mnoštva prilika koje se ukazuju, sve vrijeme znajući da on nikada neće kročiti u taj svijet.

Dok tužno razmišlja o svojoj situaciji, Balram zaključuje da postoji samo jedan način da uđe u glamurozni svijet nove Indije, mora da ubije svog gospodara.

Beli Tigar nam predstavlja sirovu Indiju, lišenu romantičnih predstava. Uzbudljiv i šokantan, od sela u dolini Ganga ispunjenih očajem i skoro sasvim lišenih reda i zakona, do Bangalora na divljem jugu koji se uzavrelo razvija privlačeći svjetske kompanije. Pisan kao ispovijest ubice, roman Beli Tigar je uzbudljiv kako zbog tematike, tako i zbog pripovjedača, amoralnog, ciničnog antiheroja koji odbija da se pokaje, ali za kog navijate i koji vam se ipak uvlači pod kožu.

 

Trafika.ba