“Kavkaski krug kredom” na 6. festivalu Novi Tvrđava Teatar

U Novom Sadu u okviru 6. Festivala “Novi Tvrđava Teatar”,  a koji će trajati od 4. do 9. jula 2019. godine u Vili Stanković u Čortanovcima, bit će izvedno šest predstava,  od kojih i jedna van takmičarskog dijela programa. Narodno pozorište Sarajevo će se predstaviti predstavom „Kavkaski krug kredom“ koja je nastala u produkciji NPS i scene MESS, u režiji Paola Magellija.

Ovaj komad će biti izveden 6. jula u 21:00 sat.

„Kavkaski krug kredom“ prikazuje nepravdu i društvenu nejednakost, otvarajući nam mogućnost odluke da sami budemo arbitri zakona i vlastite sudbine, a ne da nam ta prava uzurpiraju korumpirani suci ili birokrati koji djeluju uvijek u korist kapitala i onih na vlasti. Imamo li snage razlučiti laž i manipulaciju od onog što je stvarno, od stvarnih problema i društva i pojedinaca.

U predstavi igraju Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Dino Sarija, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Isa Seksan, Ajra Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović i Kenan Kojić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju uradila je Željka Udovičić Pleština. Scenogrfiju je potpisala Mirna Ler, a  kostimografiju Lejla Hodžić.

U konkurenciji će se naći predstave „San o Mileni“ – Udruženje umetnika “ARTISTA” – Požarevac, Srbija, “Opsada Venecije“ – pozorište “Tudor Vianu”/Đurđu/Rumunija, „Ventilator“ – Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház i Gledališče Koper, „Žene iz Troje“ -Narodno pozorište Priština i Pozorište “Zoran Radmilović Zaječar.

Ovogodišnja dodjela nagrada biti će održana 8. jula odmah nakon predstave “Ženidba i udadba” koja će biti izvedena u čast nagrađenih. 

Žiri 6. pozorišnog FestivalaNovi Tvrđava Teatar“ sačinjavaju pozorišna kritičarka Darinka Nikolić, glumac Radoje Čupić i režiserka Olivera Đorđević.