Katica: Građani će odlučiti šta će biti u parku Hastahana

Općinsko vijeće Centar Sarajevo jučer je sa 20 glasova “za” usvojilo Nacrt odluke o izmjeni regulacionog plana Gradski park – Hastahana.

Usvojenim Nacrtom odluke predviđena je gradnja zgrade uprkos protivljenju struke i građana u ranijim javnim raspravama.

Usvojeni Nacrt odluke tek je ideja, a odluku će donijeti građani na javnoj raspravi koja slijedi, kazao je za Faktor Velija Katica, vijećnik u Općinskom vijeću Centar, i pojasnio:

– Javna rasprava će trajati 15 dana, a onda će uslijediti ključni sastanak – zbor građana na Marijinom Dvoru.  Ako građani kažu da ne žele bilo kakvu izgradnju u Hastahani, a žele da bude park ili bilo šta drugo na ovom mjestu, to će se naravno poštovati – rekao je Katica.

Jedna od ideja bila je i da se na Hastahani izgradi i zgrada za Centralnu banku Bosne i Hercegovine.

– Čuo sam da su predstavnici obavili razgovore u Općini Centar i sa političkim partijama i predložili izgradnju zgrade. Je li to realno ili nije, o tome ne mogu suditi. Ponavljam, za šta se izjasne građani, tako će i biti – zaključio je Katica.

Građani koji žive na ovom lokalitetu dva puta su odbili bilo kakvu izgradnju na Hastahani. Prvi put u anketi koju je organizovala Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini u 2017. godini i na javnoj raspravi održanoj u novembru 2018. godine.

Izvor:  Faktor