Kardinal Puljić u povodu Božića upriličio prijem za visoke zvanice

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upriličio je danas u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu prijem za visoke zvanice iz vjerskog i političkog života BiH povodom najradosnijeg katoličkog praznika rođenja Isusa Krista – Božića.

Na prijemu se okupio veliki broj predstavnika političkog života svih nivoa vlasti u BiH, najviši vjerski predstavnici te predstavnici vojnog, društvenog i kulturnog života u BiH i diplomatskog kora u našoj zemlji.

Pozdravnu riječ gostima i zvanicama uputio je kadinal Vinko Puljić, prvenstveno uputivši pozdrave vjerskim čelnicima u BiH, uz ocjenu da ovi zajednički susreti utvrđuju put dijaloga i traženja puta saradnje i razumijevanja.

Kardinal Puljić je podsjetio da je Međureligijsko vijeće narednu godinu proglasilo Godinom obitelji, što je ocijenio prilikom da se naglasi važnost i vrijednost braka i obitelji, kao temelja svakog društva.

– Zato pozivamo odgovorne domaće i svjetske čelnike neka sve učine da nam se obitelj sačuva kao gnijezdo ne samo prihvaćanja života nego odgoja ljudskosti, morala i svih temelja vrijednosti za život – istaknuo je.

Nadbiskup vrhbosanski je izrazio želju da sve strukture društva napokon počnu čovjeka vrednovati i graditi društvo po mjeri čovjeka. Neka se, kazao je, prestane govoriti o ljudskim pravima, jer je to Bogom dano, a mi moramo osigurati uvjete da se ta prava ostvaruju.

– Vrlo sam zabrinut nabojem mržnje koja tinja na brojnim razinama. Na mržnji i isključivosti se ne gradi pravedno društvo, povjerenje i pomirenje međusobno – podvukao je Puljić.

On je, uz želje za čestit Božić i sretnu Novu godinu, poželio više mira, pravde i jednakopravnosti, kao i više pameti i sloge u saradnji i stvaranju boljeg sutra.

Među brojnim zvanicama na ovom prijemu bili su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, te mnogi drugi.

 

Trafika|Ba|Fena