Kako je nastalo romantično Valentinovo?

Valentinovo simbolizira Dan zaljubljenih odnosno dan kada zaljubljeni parovi na romantičniji način iskazuju ljubav i pažnju svojim voljenima.
Iako je dan ljubavi i sreće postao dosta komercijalan praznik, sama poanta ovog praznika je širenje ljubavi i romantike.

U daljnjem tekstu donosimo vam teorije koje govore o nastanku Valentinova, kako je Valentinovo dobilo ime, te zašto se naziva danom zaljubljenih.

Teorija o nastanku Valentinova

Najstarija teorija potječe još iz doba starog Rima za vrijeme vladavine Klaudija I.

Zbog tadašnjih ratova car Klaudije dao je naredbe prema kojima se vojnici nisu smjeli ženiti, niti stupati u zajedničke veze, jer je smatrao da se tek tada vojnici neće željeti boriti u ratovima koji su dolazili. Obitelj i djeca vojnicima bi bili na prvom mjestu, a ne ratovi u kojima su mogli izgubiti živote.

Najpouzdanija teorija je da Valentinovo potječe upravo od sveštenika Valentina u njegovu spomen, dok prema drugim teorijama kažu da se dan 14. februar smatrao danom kada je započinjalo parenje ptica.

Sveštenik Valentin

Za vrijeme vladavine cara Klaudija I živio je sveštenik Valentino. Mogli bismo reći da je on bio jedan od začetnika ovog današnjeg praznika budući da je poticao ljubav, slogu i zajedništvo između ljubavnih parova.

Iako su careve naredbe bile jednake za sve stanovnike, sveštenik Valentino se oglušio na careve naredbe, te je mimo njegova odobrenja odlučio sklapati brakove između ljudi koji su to željeli.

Brakovi su se sklapali na tajnim mjestima, a njihova održavanja bila su velika tajna.

Upravo na dan zaljubljenih, 14. februara sveštenik Valentino je otkriven, ulovljen i bačen u tamnicu. Zbog nepoštivanja zakona odrubljena mu je glava, a nakon smrti narod ga je proglasio velikim svecem.

(wish.hr)