Kada bi zbog bola u leđima trebalo posjetiti ljekara?

Bol u leđima obično nije stanje koje bi trebalo da zabrinjava, tvrde američki ljekari. Ova vrsta bola izuzetno je česta i pogađa približno jednog od osam ljudi, ali ljekari tvrde da je od 80 do 90 odsto bolova u leđima bezopasno. 

Ipak, postoje situacije kada bi zbog ovog simptoma trebalo potražiti pomoć ljekara.

#1 Gubitak kontrole mokrenja

Ako imate bol u leđima u kombinaciji s nemogućnošću kontrole mokrenja, to je znak da bi trebalo da potražite stručnu pomoć. Obično je riječ o diskus herniji koja pritiska okolne nerve.

#2 Refleksija na vrat

Mnogo ljudi koji osjete bol u gornjem dijelu leđa smatraju da ta bol nastaje u leđima, ali ona zapravo dolazi iz vrata, odnosno kičmene moždine. Ako osjetite ovu bol, koja je povezana s trncima ili slabošću u rukama, ili ako primijetite da hodate nesigurno ili jednostavno ako imate promjene u hodu, to može da bude znak da se nešto događa u kičmenoj moždini, što treba što prije proveriti kod ljekara.

#3 Bolobi u nogama

Bol koji može da se javi na bilo kojem dijelu tijela od zadnjice do nogu, zajedno s osjećajem ukočenosti, peckanjem ili slabošću nogu još je jedan znak da je nerv ili čak splet živaca uklješten. Ovo može da bude uzrokovano oštećenjem kostiju, hernijom diska, ali i stenozom – sužavanjem kičmenog kanala.

#4 Groznica

Ako otkrijete da se bol u leđima javlja zajedno s groznicom, to može da bude znak infekcije. Najvjerovatnija posljedica ovog stanja je epiduralni apsces, odnosno nakupljanje gnoja koji utiče na mozak ili kičmenu moždinu.

Izvor: novosti.rs Foto: Thinkstock