Jutarnji trening topi masne naslage

Nijedna dijeta ne može da bude dovoljno efikasna da se njome istope masne naslage sa stomaka, zadnjice, nadlaktica… Da bi višak kilograma sa ovih dijelova tijela otišao u nepovrat pomaže samo vježbanje, i to u jutarnjim satima. Ubrzavanje otkucaja srca na početku dana, naravno na prazan stomak, ubrzava kompletan metabolizam i tijelo tada, s obzirom da nema šećera, troši masnoće. Ovako podstaknuta razmjena materija u organizmu “ostaje na snazi” i nekoliko sati poslije treninga, tako da se troši mnogo više kalorija.

Stručnjaci za fitnes, ističu i da je prednost jutarnjeg treninga u tome što “reguliše” apetit – ne osjeća se pretjerana glad i hrana se mnogo pažljivije i strpljivije bira.

Kada fizička aktivnost na početku dana postane rutina tijelo će da “nauči” kako treba da se ponaša. Tako ćete uvijek da budete spremni za vježbanje, jer će to postati refleks.

Za najbolje rezulatate neophodne su kardio vježbe, one koje ubrzavaju rad srca, a to su trčanje u prirodi, na pokretnoj traci, preskakanje konopca…

Ako niste u formi, evo rasporeda vježbanja kako bi organizam polako i sigurno stekao kondiciju.

Ponedjeljak: Početi sa minutom sporog trčanja. Nastaviti sa dvije minute hodanja. Ponoviti tri puta. Ukupno devet minuta sporta.

Srijeda: Minut sporog tračanja, 12 minuta hodanja, ponoviti četiri puta. Ukupno – 12 minuta.

Petak: Minut sporog trčanja i dvije minute hodanja, ponovite pet puta. Ukupno – 15 minuta.

Subota: Odmor

Nedjelja: Ponovite vježbu od petka šest puta. Ukupno – 18 minuta.

Ovim tempom vježbajte od tri do četiri sedmice, pa postepeno povećavajte da vrijeme aktivnosti dostigne bar 45 minuta.

Pokretna traka

Odlična je za oblikovanje mišića nogu i sjedalnog dela. Angažuje mišiće nogu, stomaka, donjeg dijela leđa. Mogu da je koriste i rekreativci i sportisti. Ako želite da smršate, trebalo bi da na traci provodite od 30 do 60 minuta tri do pet dana sedmično.

Preskakanje konopca

Za 30 minuta možete da sagorite čak 330 kalorija. U početku skačite do dvije minute bez pauze, pa se kratko odmorite tako što ćete hodati u mjestu. Kad se odmorite nastavite da preskačete konopac koliko puta možete pa opet hodajte u mjestu. Vježbajte ovako po trideset minuta bez sjedenja ili naslanjanja na zid. Tokom vremena, postepeno će se povećavati vrijeme preskakanja konopca, a smanjivati vrijeme hodanja.

(Ljepotaizdravlje.ba)