Jučer donesena odluka: 110 miliona maraka profita “BH Telecoma” ide za izgradnju brzih cesta u Federaciji

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Lideri stranaka parlemantarne većine u Federaciji BiH, Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZBiH) i Fahrudin Radončić (SBBBiH) danas su na sastanku s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrima iskazali punu podršku Federalnoj vladi uz želju da radi brže, efikasnije i uspješnije. Foto FENA: Almir Razić

Skupština dioničara „BH Telecoma“ jučer je donijela odluku o isplati dividende vlasnicima u iznosu od 110.241.825 konvertibilnih maraka, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. Skupština je održana jučer u Sarajevo, a nakon što je Vlada FBiH, kao većinski vlasnik zatražila od uprave da povuče raniji prijedlog po kojem je trebao biti isplaćen niži iznos.

Najviše novca će dobiti Vlada Federacije BiH, koja je najavila da će biti upotrebljen za nastavak izgradnje brzih cesta. Premijer FBiH Fadil Novalić je reagirao nakon posljednje sjednice Skupštine dioničara „BH Telecoma“ te zatražio da se sav novac od profita ove državne kompanije upotrijebi za razvoj.

Planirano je da će se od ovog novca graditi četiri dionice i to brza cesta Sarajevo-Goražde, Sarajevska transverzala, Mostarska zaobilaznica i brza cesta Žepče-Tuzla.

Jučer je potvrđeno i imenovanje Svetlane Cenić za članicu Nadzornog odbora BH Telecoma, i to do kraja mandata ovog saziva.

Kako saznajemo, mali dioničari BH Telecoma su tražili i smjenu cijelokupnog Nadzornog odbora u kojem su osim Cenić, Mugdim Mandžuka, Almina Pilav, Nedin Dedić, Haris Delizaimović i Vjekoslav Ivanković. Međutim, taj prijedlog nije dobio podršku. Donesena je i odluka da se milion KM iz profita usmjeri za donacije.

(Preneseno sa NICK.ba)