Jemen u grotlu rata i epidemije kolere: Pobunjenici proglasili vanredno stanje

Uporedo s ratom, Jemen je poprište i jedne od najvećih epidemija kolere u modernom periodu, a pobunjeničke šijitske snage su sinoć proglasile vanredno stanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravstva u pobunjeničkoj vladi u Sani Aha al-Mutawakkil saopćio je kako je vanredno stanje proglašeno s ciljem stavljanja svih resursa na raspolaganje u borbi protiv epidemije.
Dan ranije su zatvorene sve škole i druge ustanove na području Sane i drugih gradova pod kontrolom pobunjenika.

Međunarodno priznata vlada u Adenu i pobunjenici iz Sane se međusobno optužuju za sabotaže u borbi protiv epidemije u kojoj se strahuje da je oboljelo više od milion ljudi. U jednoj od najvećih epidemija kolere u Jemenu je umrlo najmanje 3.000 ljudi.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Huti kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.
Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.