Jemen: Kolera odnijela više od 2.300 života

Međunarodni fond za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF) saopštio je da je ukupan broj smrtnih slučajeva zbog kolere u Jemenu premašio 2.300 u proteklih 13 mjeseci, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Uprkos napretku koji je ostvaren u odgovoru na izbijanje epidemije kolere, oslabljeni sistem zdravlja i tekući sukobi bi mogli ugroziti takve napore”, saopštili su u srijedu uveče iz ureda UNICEF-a u Jemenu.

“Za više od 13 mjeseci, ukupan broj prijavljenih slučajeva kolere je 1.118.381 sa 2.311 smrtnih slučajeva širom Jemena”, dodaje se u saopštenju.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Sljedeće godine mirovni pregovori pod pokroviteljstvom UN-a u Kuvajtu nisu uspjeli da prekinu sukob.

U ratu je uništena infrastruktura Jemena, uključujući zdravstvo i sisteme vodosnabdijevanja i kanalizacije, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.