Japan obećao 32,5 miliona dolara pomoći za Rohingya muslimane u Bangladešu

Vlada Japana će obezbijediti 32,5 miliona dolara (oko 28,5 miliona eura) pomoći za Rohingya muslimane koji su iz Mijanmara izbjegli u Bangladeš, saopštila je u utorak japanska ambasada u Daki, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pomoć će biti iskorištena za podršku Rohingyama, koje su smještene u Cox’s Bazaru i tamošnjim zajednicama koje su im domaćini, navodi se u saopštenju japanske ambasade u glavnom gradu Bangladeša. Dodaje se da je odluka donesena 7. februara.

“Od početka masovnog dolaska izbjeglica u Bangladeš, Vlada Japana je odobrila oko 50,2 miliona dolara (oko 44 miliona eura) međunarodnim organizacijama, bez najnovijeg iznosa koji je odobren“, ističe se u saopštenju.

Naglašava se da će Japan pružiti pomoć Rohingyama i njihovim domaćinima u Cox’s Bazaru kroz upravljanje izbjegličkim kampovima, obezbjeđivanje hrane, izgradnju skloništa, pružanje medicinskih usluga i edukaciju.

Pomoć će biti distribuirana preko međunarodnih organizacija: UNHCR, IOM, UNFPA, UNICEF, FAO, UNWomen, WFP, WHO, ICRC, GPE i MSF.

Rohingya muslimani, koje su Ujedinjene nacije opisale kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim progonima od napada iz 2012. godine.

Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine. Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Prema podacima Amnesty Internationala, do sada je iz Mijanmara u Bangladeš protjerano više od 750.000 Rohingya.