Izetbegović i Čović o ‘šumovima u komunikaciji’: Ne pravi se treći entitet!

Delegacija SDA koju je predvodio lider stranke Bakir Izetbegović, u Mostaru je održala sastanak s delegacijom HDZ-a.

Glavna tema sastanka bila je uspostava vlasti, posebno podjela resora između stranaka, odnosno nacionalnih blokova. No, vrlo otvoreno, kako su kazali nakon sastanka Dragan Čović i Izetbegović govrili su o međusobnim odnosima te dvije političke partije.

„Sve ono što je nužno što se tiče Vlade FBiH bilo je na stolu. Izborno zakonodavstvo se mora riješiti, govorili smo o potrebi legitimnog izbora predstavnika naroda, kao i o Gradu Mostaru. Napravili smo za sebe zaključke. Razgovarali smo o reorganizaciji Vlade FBiH. Jedna od tačaka je bila i povjerenje među nama, pa smo pokušali pojasniti zašto niko nije bio iz SDA na Sajmu privrede u Mostaru, zašto se moj nedolazak na Bajramski prijem smatra kao namjerno učinjen. Imamo neke šumove u komunikaciji“, kazao je Čović.

Bakir Izetbegović istakao je da će već iduće sedmice održati sastanak političkih parija “u formatu SDA, HDZ i SNSD.”

„U međuvremenu ćemo imati sastanke oko podjele resora. Idemo korak po korak. Ostaće još uvijek neprecizno definisana aktivacija Nacionalnog godišnjeg plana, nadam se da ćemo naći rješenje. Kada je u pitanju federalni nivo HDZ insistira da se definiše rješenje Izbornog zakona na način da se ispoštuje presuda Ustavnog suda, ali paralelno treba implementirati i presude iz Strazbura“, dodao je Izetbegović.

On je poručio da su SDA i HDZ imali „neobično iskren razgovor o međusobnom odnosu“.

„Potrebna nam je jedna frekventnija komunikacija. Pričali smo o vrućim temama – kanalu Herceg-Bosna, trećem entitetu. Zadovoljan sam odgovorom. Rečeno mi je da ne kane praviti treći entitet. Kazali su da samo neodgovorna politika Bošnjaka može dovesti do stvaranja trećeg entiteta. TV Herceg-Bosna postoji od ranije…”,  istakao je Izetbegović.