Izetbegović će prisustvovati obilježavanju 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović prisustvovat će obilježavanju 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima ”Sigurne zone UN Srebrenica“ i ukopu identificiranih žrtava iz jula 1995. godine, najavljeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

U srijedu, 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopano još 35 žrtava, čime će ukupan broj ukopanih u Potočarima biti 6.610.

Genocid u Srebrenici najveći je masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu. U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja Vojska Republie Srpske (VRS) potpomognuta vojno-logistički jedinicama sa prostora Srbije ubijena su najmanje 8.372 civila.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin (Šaban) Halilović, rođen 1924. godine.