Iz sirijske Deraje u susjedni Jordan izbjeglo 270.000 ljudi

Zbog žestokih napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada iz sirijske pogranične regije Deraje u susjedni Jordan je izbjeglo najmanje 270.000 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik misije Ujedinjenih nacija u Jordanu Hitam Malkawi za AA je kazao da je broj prognanih iz Deraje znatno veći od oekivanog.

On je kazao da je među izbjeglicama iz te sirijske regije u Jordan stiglo najmanje 135.000 djece.

“UN će u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti dopremiti određenu humanitarnu pomoć tim izbjeglicama“, kazao je Malkawi.

Dera, uključujući i susjednu Kuneytru, jedna je od ukupno četiri takozvane zone deeskalacije za koje je prošle godine uz posredstvo Rusije, Turske i Irana u mirovnom procesu u Astani dogovoreno primirje i otvaranje humanitarnih koridora.

Nedugo zatim, Rusija, SAD i Jordan su postigli poseban sporazum o uspostavi primirja u toj regiji. SAD je prestao dostavljati pomoć tamošnjim pobunjenicima, a Assadov režim se oglušio o sva upozorenja i sredinom mjeseca krenuo u operaciju zauzimanja te pobunjeničke enklave.

U napadima je ubijeno najmanje 214 civila, a iz UN-a je ranije saopćeno da su u toj regiji ugroženi životi najmanje 750.000 ljudi.