Ivanković Lijanović: Boljitkov prijedlog ustavnih promijena uputit će Vladi FBiH

 ”Kako stvari stoje, lideri HDZ-a, HDZ-a 1990, SDP-a, SBB-a i SNSD-a, osjećaju ogroman strah od gospode Sejdić i Finci kao i narednih izbora, misleći da će se kandidirati za članove Predsjedništva BiH čime bi upravo oni izgubili pozicije za svoje poslušnike za što misle da imaju monopol”, izjavio je danas Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Boljitka i zastupnik u PSBIH, tijekom press konferencije Boljitka u Brčkom.

”Na današnjoj sjednici Predsjedništva prisutne sam upoznao sa nacrtom izmjena Ustava FBiH i od Predsjedništva Boljitka sam dobio suglasnost da izmjene Ustava mogu uputiti Vladi FBiH na usvajanje kao Boljitkov prijedlog. Isti bi se iduće godine trebao uputiti i u parlamentarnu proceduru.

Boljitkove predviđene izmjene Ustava podrazumijevaju potpuno ukidanje kantona, ukidanje predsjednika i potpredsjednika Federacije, ukidanje Doma naroda FBiH, uspostavljanje jednog parlamenta u kojem će biti klubovi stranaka i klubovi naroda. Kroz ovakve izmjene Ustava, automatski bi riješili i zahtjeve iz presude iz Strazbura. Tako da bi predsjednik parlamenta imao dva zamjenika iz dva konstitutivna naroda i jednog zamjenika iz reda ostalih. Premijer Vlade u ovom slučaju bi također imao dva zamjenika iz druga dva konstitutivna naroda i jednog iz reda ostalih.

Ovakvom racionalizacijom također stvaramo uštedu do 500 miliona KM. U nacrtu za izmjene Ustava prihvatili smo sve preporuke koje je radila ekspertna skupina angažirana od strane Američke ambasade u BiH. Mi vjerujemo da će do kraja godine Vlada FBiH ovaj prijedlog podržati i uputiti u parlamentarnu proceduru, te da će u siječnju Predstavnički dom, a u veljači Dom naroda PFBiH usvojiti ove izmjene”, izjavio je, kako stoji u priopćenju Boljitka, Jerko Ivanković Lijanović.

 

Trafika|Ba|Fena