IVANIĆ: Umjesto sukoba fokusirati se na ekonomske reforme

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić uvjeren je da će BiH u narednoj godini steći status kandidata za članstvo u Evropsku uniju, a smisao tog procesa je prvenstveno na reformiranju društva u cjelini i snaženju ekonomije što će prioritetno dovesti do jačanja životnog standarda svih građana.

Piše: Dušica Stanojević

Ivanić očekuje da naglasak u 2016. bude na ekonomskim reformama.

-Očekujem više brige za ekonomiju, jer je to ono od čega se živi i građani imaju koristi i o čemu ne bi trebalo da postoje razlike i sukobi – naglašava Ivanić u razgovoru za Fenu.

Stoga se nada i da će u 2016. godini, umjesto otvaranja tema o kojima nije moguć dogovor u BiH, fokus biti na ekonomskim pitanjima.

Garanciju da treba da se krećemo tim smjerom daje i Reformska agenda potpisana od svih relevatnih političkih subjekata u BiH.

Podsjetio je da je i taj proces počeo izjavom Predsjedništva BiH, a završio se ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sama ta činjenica govori, kako je naveo, da je Predsjedništvo BiH sihronizovano i aktivno funkcioniralo na ključnim političkim pravcima o kojima postoji konsenzus u BiH.

Ivanić sumnja da bi moglo doći do otvorene i direktne opstrukcije Reformske agende, iz prostog razloga što bi svi nivoi vlasti ostali bez neophodnih finansijskih sredstava.

– Mislim da su svi zainteresovani za reforme i to iz vrlo sebičnih razloga, jer provođenje Reformske agende podrazumijeva i finansijsku podršku Međunarodnog monetranog fonda, bez koga bi vlasti i u RS-u i u Federaciji BiH teško uspjele da obezbijede stabilne budžete – ističe Ivanić.

Predsjedništvo BiH, samo po sebi, nije bilo generator sukoba, a svojim angažmanom i snažnom diplomatskom aktivnošću u ovoj godini je,i stiče,na izvjestan način počelo da mijenja sliku o BiH.

-Članovi Predsjedništva su bili u posjeti Beogradu, Zagrebu, ali i imali posjetu  BiH predsjednice te susjedne države Kolinde Grabar-Kitarović, pape Franje, njemačke kancelarke Angele Merkel, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana…, što je vrlo snažna diplomatska aktivnost – ukazao je Ivanić.

I učešće predstavnika iz Republike Srpske u bh.institucijama u ovoj godini ocjenjuje konkretnim i korektnim.

– Nismo proizvodili probleme i nismo imali probleme s partnerima u Federaciji BiH. Unutar tog bh.entiteta bilo je dosta nestabilnosti, a ova godina je prošla u promjenama partija koje čine većinu u FBiH i nadam se da će vlast u tom entitetu naredne godine ostati stabilna, što je važno za ukupne prilike u BiH – rekao je Ivanić.

Kao negativan događaj u 2015.godini izdvojio je nepotrebne sukobe, koji su se razvijali povodom Srebenice, što je, kaže, sve nas značajno vratilo unazad.

– Ipak, zahvaljujući toleranciji i iz Srbije, a i našim određenim aktivnostima, smatram da su se prilike smirile i da se tako nešto posebno u narednoj godini neće ponoviti – istakao je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u razgovoru za Fenu.

 

Trafika|Ba