Italijani sele Džeku u Inter, njegovi planovi i želje su drugačije

Otkako se pojavila informacija da će Mauro Icardi napustiti redove Intera, u italijanskoj sportskoj javnosti o njegovom nasljedniku se iz dana u dan sve više špekuliše.

Sukobu na relaciji ‘Icardi – Inter” se ne nazire kraj i na Giuseppe Meazzi polako se pripremaju na život bez argetinskog napadača, pa na tržištu uveliko traže zamjenu. Gazzeta dello Sport tvrdi da bi Icardija u Interu mogao zamijeniti Eintrachtov golgeter Luka Jović, a u kombinacijama je i naš Edin Džeko kojeg je Luciano Spalletti već imao priliku trenirati u Interu.

Italijani ocjenjuju da Džeko sada djeluje kao idealno rješenje, jer je iskusan i samim tim se ne bi mogao prilagođavati na Serie A, a uz to Inter za njega ne bi morao izdvojiti kao za Jovića kojeg Eintracht, s druge strane, ne bi pustio ispod 45 miliona eura.

Eventualni transfer bh. napadača priželjkuju i Marcelo Brozović i Ivan Perišić, koji su nedavno putem Instagrama ‘lajkali’ objavu jedne Interove fan stranice koja je objavila fotografiju Džeke u crno-plavom dresu. To i ne treba toliko čuditi, budući da su hrvatski napadači veliki prijatelji s Džekom, a uostalom u posljednje vrijeme i nisu baš u najboljim odnosima s Icardijem.

Džeko ima drugačije planove

Ipak, posljednje informacije iz Italije govore kako su minimalne šanse da Džeko pređe u Inter. Premium Sport navodi kako je Džeki u planu da ostane u Rimu do kraja karijere i važeći ugovor koji ističe 2020., produži na još godinu dana, a iako konkretni pregovori nisu održani, za takav rasplet su i u Romi.

Obzirom da bi Džeko po isteku tog ugovora imao 35 godina, navodno bi po okončanju karijere postao jedan od direktora poput Francesca Tottija.

“Džeko je tokom proteklih godina marljivo učio i često išao u Sarajevo kako bi polagao ispite, te je nedavno postao vlasnik diplome studija ‘Menadžmenta u sportu’ i prvi je igrač Rome u historiji koji je diplomirao na fakultetu. To pokazuje da njegove ambicije nisu trenerske prirode, a kada uzmemo u obzir da on govori pet jezika: bosanski, češki, njemački, engleski i italijanski, logično je da po završetku karijere ostane u Romi na funkciji direktora”, pisali su Italijani prethodnih mjeseci.

Džeko, podsjetimo, za Romu nastupa od 2015. godine kada je stigao iz Manchester Cityja. Za rimski klub je dosad odigrao 166 utakmica i pritom postigao 85 pogodaka.

(Sportsport.ba)