Irak: Masovni protesti u Basri zbog loših komunalnih usluga

Irački demonstranti u nedjelju su se okupili ispred guvernerove kancelarije u južnom gradu Basri, usred masovnih protesta zbog visoke nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Desetine demonstranata provalili su u zgradu uprkos čvrstim mjerama sigurnosti”, rekao je poručnik Jabbar al-Mansoury agenciji Anadolu.

Mansour je također rekao da su sigurnosne snage pucale u vazduh u pokušaju da rastjeraju bijesne demonstrante.

Tenzije u Basri su počele da rastu prošle nedjelje kada su sigurnosne snage ubile jednog demonstranta tokom protesta zbog visoke nezaposlenosti i konstantnog prestanka napajanja električnom energijom. Od tada, protesti su se proširili na nekoliko drugih provincija, uključujući i glavni grad Bagdad.

U petak je irački premijer Haidar al-Abadi posjetio Basru, gdje je obećao da će ispuniti zahtjeve demonstranata.

Istaknuti irački šiitski političar i lider Muqtada al-Sadr pozvao je sigurnosne snage da ne koriste silu protiv demonstranata. Također je tražio od demonstranata da poštuju javnu imovinu. U međuvremenu, šiitski lider Ali al-Sistani iz Najafa izrazio je podršku demonstrantima.

Demonstranti su izašli na ulice zahtijevajući ostavke vladinih zvaničnika, a neki od njih su zapalili gume kako bi blokirali puteve.

Ono što posebno brine Vladu je činjenica da čak 80 posto ukupnog izvoza sirove nafte potiče upravo s naftnih polja u Basri. Domaće stanovništvo godinama se žali na to što su u energetskom sektoru zaposleni stranci, a ne oni. Također se žale na česte nestašice električne energije tokom ljetnih dana u kojima temperatura dostigne do 50 stepeni Celzijusa.