(Intervju) KOKOTOVIĆ: Vratila sam se svojoj prvoj ljubavi, umjetnosti

Za portal Trafika.ba razgovarala je jedna od najuspješnijih nekadašnjih manekenki sa prostora bivše Jugoslavije, a nakon toga uspješna modna menadžerica i vlasnica agencije Ieve models, Aleksandra Kokotović.

Zanimalo nas je čime se Aleksandra trenutno bavi, s obzirom na to da se preselila iz Sarajeva u Beograd prije desetak godina i na koji način danas djeluje u svijetu mode.

Preseljenjem iz Sarajeva u Beograd bh. javnost ima manje prilike čuti o Vama? Šta se dešava kod Aleksandre?

Dugo sam bila na relaciji London-Beograd nakon odlaska iz Sarajeva i aktivno sam vodila agenciju (Ieve Models) sve dok mi briga o kćerci nije okupirala najveći dio vremena.

Pokrenuli ste liniju ekskluzivnih torbi. Kažite nam nešto više o tome ?

Desilo se sasvim spontano, a kolekcija je doživjela veliki uspjeh i potpuno je rasprodata kako ljubiteljicama mode po Beogradu, tako i svuda po Evropi, Americi i Kanadi.

Torbe su izrađene ručno od najfinije italijanske kože sa suptilnim kvalitetnim detaljima, uz custom-made posvete na metalnoj pločici unutar torbice. Takodjer, moguće su posebne narudžbine torbica u egzotičnoj koži – piton, krokodi, noj, reptil.

Ieve models je prije desetak godina bila jedna od najuspješnijih modnih agencija u Bosni i Hercegovini. Da li je agencija i dalje aktivna?

Već izvjesno vrijeme se ne bavim modnom agencijom, već sam potpuno posvećena umjetnosti, mojoj prvoj ljubavi. Skoro sam izložila radove na kolektivnoj izložbi u galeriji Ikar, a sada spremam dvije samostalne i jednu kolektivnu izložbu koje će se desiti na jesen. Radim ulja i akril na platnu, kao i crteže.

Nosite li odjeću domaćih dizajnera i koga biste izdvojili kao omiljenog?

Kupim ponekada nešto kada dođem u Sarajevo. Najčešće odaberem poklone u zlatari Sofić koje darujem prijateljima kao autentičan bosanski poklon, koji shvatam na neki način kao svoje lično naslijeđe.

Imamo zaista sjajne dizajnere, ali, evo izdvojiću svoju prijateljicu, genijalnu Selmu Berisalić Starfinger i predivne djevojke iz Kaftan studija.

Da li još uvijek imate licencu za izbore ljepote? Zbog čega je po Vama došlo do prezasićenja izborima ljepote i smanjenjem interesa javnosti?

Od desetina licenci koje sam imala, ostavila sam Miss Tourism International, jer sam za ovaj izbor i djevojke koje sam slala u Kuala Lumpur na svjetsko finale, emotivno vezana. Taj izbor mi je u srcu.

Ove godine ću poslati 18-u Miss BiH u Maleziju, a na internacionalne izbore po svijetu sam poslala više od 150 djevojaka i mladića iz BiH.

Do prezasićenja izborima ljepote je došlo kao i u svemu čega ima previše i što izgubi suštinsku namjenu, u ovom slučaju raznolikost i promociju ljepote zemalja učesnica, što uključuje i ljepotu žene, kako spoljašnju, tako i unutrašnju.

Dolaze nova vremena koja sa sobom nose nove vrijednosti i druge atrakcije, interesovanja. Nekada su dvije-tri djevojke bile popularne i promovisane kao Miss države i model godine. Bile su trenirane da se ponašaju otmjeno i prikladno u svakoj situaciji, da govore lijepo, brinu o svom intelektualnom razvoju i svom izgledu, odlaze na kulturna dešavanja i kao takve su davale primjer mlađim generacijama. Danas su društveni mediji i televizijski programi platforma za ličnu promociju, što je dovelo društvo do bezbroj raznoraznih idola.

Čini mi se, s jedne strane sjajno je što imamo cijeli svijet na dlanu, instant informacije i priloge sa svih dešavanja, novih otkića, svjetskih destinacija, koja su u sferi naših interesovanja, a sa druge strane, mnogo stvari je izgubilo smisao.

Ja sam i dalje suštinski tradicionalista, mada koristim i svu modernu tehnologiju na način koji meni prija.

Najvažnije je pronaći svoje mjesto, vratiti se i smjestiti u srce.

 

(Razgovarala: Adna Tatarević)