(Intervju) INES JARAK: Greška je što se poredimo s drugima, svi smo posebna priča za sebe

Mostarka Ines Jarak je mlada vizažistica koja je svoju ljubav prema šminkanju pretvorila u veliku poslovnu priču koja joj je donijela značajan uspjeh i popularnost na društvenim mrežama. Na svom Instagram profilu redovno obraduje svoje pratitelje sa kratkim tutorialima o raznim tehnikama šminkanja.

Za portal Trafika.ba, Ines je otkrila kakva je Kim Kardashian koju je imala priliku upoznati, te sa čitateljima našeg portala podijelila koje najčešće greške pravimo tokom šminkanja i odala nam tajni savjet za šminkanje.

Kako je nastao koncept “Beauty by Ines” i kažite nam nešto više šta on podrazumijeva?

“Beauty by Ines” je nastao prije više od 4 godine. Prvenstveno zamišljen kao salon koji će nuditi usluge koje do tada nisu postojale u Mostaru i okolici. Ime je nastalo spontano, nešto kao ljepota na moj način, a najviše jer tada niti jedan salon nije nosio takvo ime. Danas nas ima previše, iz tog razloga mijenjam ime i poslovanje prije mjesec dana i prelazim na d.o.o radi daljnjeg širenja posla. Počela sam sa ekstenzijama trepavica, jedne velike nepoznanice 2014. godine i bila sam sama, danas nas ima 5 i radimo razne kozmetičke tretmane, ali uvijek nastojim uvoditi novitete i dovesti nešto novo.

Prisustvovali ste u Dubaiju na class masteru Marija Dedivanovića i tom prilikom upoznali i Kim Kardashian. Koliko Vam je to pomoglo dalje u poslu i možete li nam reći kakva je Kim?

Što se tiče Dubaija, Maria i Kim Kardashian smatram da je to bio najveći potez u mojoj karijeri. Sama udaljenost Mostar-Dubai, jako velike cijenemasterclass-a nešto je što me natjeralo da se potrudim, organiziram i uputim se na drugi kraj svijeta radi posla govori o tome koliko sam smatrala da je bitno. Bila sam u pravu, to je bio jedan od većih poteza u mojoj karijeri, i nikada to  ne bih mijenjala. Drago mi je što sam bila jedina iz BiH, što sam došla iz naše zemlje, imala priliku biti među najvećim zvijezdama make-up svijeta i donijeti sve novitete u Mostar. To je nešto što se ne ponavlja i što se dešava jednom u životu.

Ko Vam je omiljeni makeup artist?

Nemam jednog omiljenog make-up artista, cijenim svakog ko se profesionalno bavi ovim poslom jer sam svjesna težine ovog posla. Svako od nas je poseban na svoj način, pratim sve svjetske šminkere od Instagrama, YouTube kanala, svaka mi zemlja ima favorita, ali jednog ne mogu izdvojiti. Ima ih dosta.

Koja je najčudnija stvar koju ste ikada koristili za postizanje posebnog izgleda?

Hmm, najčudnija stvar koju sam koristila za postizanje nekog makeup looka? Ja sam neko ko je pratio manje više sve trendove, pokušavala sve trikove, proučavala, istraživala, s toga ništa me ne čudi i ništa mi nije previše neobično. Ljepota boli kažu, stoga smo mi žene čudo, od ničega ćemo izmisliti i napraviti sve.

Koji je najvažniji kozmetički proizvod u Vašem neseseru?

Po meni najvažniji proizvod kad je riječ o dekorativnoj kozmetici je bronzer, a kad pričamo o preparativnoj kozmetici onda je to definitivno krema za lice.

Koja je najveća greška koju radimo tokom šminkanja?

Najveća greška jeste što sebe poredimo sa osobom koju pratimo, gledamo ili joj se divimo. Svi smo posebna priča za sebe, ako meni nešto stoji ne mora značiti da stoji nekome drugome, ako moja koža voli neki proizvod, ne mora značiti da će i Vaša, bila bih sretna da svako od nas uči prema sebi i svome tipu kože. Previše se sve gleda šablonski ako mene pitate.

Možeš li nam otkriti jedan makeup savjet?

Jedan Makeup savjet? Naravno, njegovana lijepa koža voli sve. Dakle, nikada se ne treba zamarati puderom prije nego riješimo svoju kožu ispod. Šminka ne treba koristiti da se pokriva nešto, baš suprotno, treba služitit da ono što već postoji bude još ljepše. Ako imate akne, niti jedan puder na svijetu to neće napraviti da nestane. Lice treba liječiti pa tek onda pričati o puderu. Ako je koža suha, nema toga pudera koji će pomoći, tu treba njega i hidratacija, nakon toga svaki puder će biti dobar. Masna koža je možda najveći problem, jer svaka šminka traje kratko, dakle savjet bi bio, ući u srž problema, a ne šminkom pokrivati isti. Kod prekrivanja sam totalno za samo kad je riječ o podočnjacima.

Na koje svoje postignuće ste najponosniji?

Najponosnija sam na to da se moj tim širi svake godine i što nas je sve više i više. Prije 30 dana kao što sam napisala, sama sam pokrenula iz malog obrta d.o.o i zaposlila još 2 cure. Za mene to je veliki uspjeh pogotovo u BiH.

Gdje sebe vidite za 10 godina?

Za 10 godina vidim veliku kozmetičku industriju i sebe, osim poslom, okruženu sa djecom i obitelji.

(Razgovarala Adna Tatarević)