(Intervju) Dr. stom. Ema Širbegović:  Vještine vizažiranja su mi dodatno doprinijele osjećaju za estetiku koji primjenjujem u stomatologiji

U svom dugogodišnjem radu u medijima i sa velikim zvijezdama u svom sporednom zanimanju vizažistice stekla je značajan status, a potom se posvetila svojoj primarnoj ljubavi, stomatologiji. Dr. stom. Ema Širbegović danas je vlasnica ordinacije “Širbegović” a osim doktorskog mantila i kistova za šminkanje, neosporno ima i poduzetničkog talenta. Svoju inspirativnu profesionalnu priču i kako je predanošću došla do vrhunske usluge u kojoj je dobila dugogodišnje povjerenje pacijenata, podijelila je sa čitateljima portala trafika.ba.

Doktorice Ema, danas ste uspješan stomatolog, a skoro 10 godina ste radili kao profesionalna vizažistica. Kako ste se odlučili baviti šminkanjem?

Dok sam studirala Stomatologiju upisala sam kurs šminkanja najviše iz razloga da naučim sebe da šminkam. Zatim sam subotom, pred izlazak u grad, počela da šminkam drugarice. Malo po malo, počele su me zvati i druge djevojke da njih šminkam za svadbu ili maturu. Kažu da bi platile za to. Mislim, zašto da ne. I tako je to krenulo.

Koje je bilo vaše prvo radno iskustvo, opišite nam svoj rad u medijima?

Na drugoj godini studija otvorila mi se mogućnost  zaposlenja. U tom trenutku na Hayat TV su tražili šminkera. Ja sam se prijavila i dobila sam posao. Bilo je tu početnih uspona i padova.

Sjećam se da mi je producent  Hayat TV odredio da radim jutarnji program. To znači da moraš svako jutro u da ustaješ u 4h i da se pripremiš za program uživo koji kreće od 6h.  Bez obzira na sve, radila sam na mnogo interesantnih projekata, emisija, spotova, filmova i sl. Na Hayat TV-u sam se zadržala dvije godine. 2007. godine OBN TV je radila dosta projekata u vlastitoj produkciji. Bila im je potrebna vizažistica i ja sam sa Hayat TV-a prešla na OBN TV. U to vrijeme bili su jako popularni muzički talent show-ovi  i sjećam se da smo znali raditi po 15 sati na dan. Na privatnom planu mi je išlo dosta dobro. Zvali su sa svi strana da ih šminkam za svadbe, radim na spotovima, dokumentarnim filmovima. Tada sam radila i na snimanjima muzičkih spotova, među kojima su Emir & Frozen Camels feat. Đule Van Gogh za pjesmu “Nacrtaj mi ljubav”, spot Saše Kovačevića za pjesmu ”Kome da verujem.”, te spotovi drugih estradnih zvijezda.

Kako sam stizala studirati i uskladiti obaveze, ni sama ne znam. Valjda iz ljubavi prema obje profesije.

U međuvremenu ste i vodili vlastitu školu šminkanja?

Ja sam zaista voljela svoj posao vizažistice. Međutim, kako se približavala diploma doktora stomatologije znala sam da će njemu morati doći kraj. Pred kraj studija osnovala sam školu šminkanja “Ema Art”. Za tri godine rada obučila sam više od stotinu djevojaka i žena iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i regije.

2011. godine započinjete karijeru stomatologa, kažite nam nešto više o tome

Godine 2011. počela sam raditi kao stomatolog u jednoj ordinaciji. Uslovi nisu bili čemu, ali bilo je bitno da se radi i uči. Znala sam da to neće dugo trajati, jer sam voljela sama da donosim odluke. 2014. godine sam odlučila da osnujem vlastitu stomatološku praksu sa kolegom partnerom koji je bio u sličnoj situaciji. Na Breki, iznad Kliničkog centra, otvorili smo stomatološku ordinaciju.

Krajem 2018. gosine napustila sam zajednički projekat i samostalno sam osnovala stomatološku oridnaciju Širbegović na Skenderiji u ulici Hamdije Kreševljaković.

Da li ste uspjeli pronaći sinergiju u ove dvije profesije i kako?

Itekako.

Kao neko tko ima razvijen osjećaj za estetiku, zube ne posmatram izolovano od cijelog lica. Posebno obraćam pažnju na odnos zuba prema usnama. Zubi moraju biti u skladu sa fizionomijom lica i treba da odgovaraju ličnosti osobe. Zbog toga uvijek prvo pogledam lice, a zatim zube.

Da bih pratila i zadovoljila najviše estetske standarde ove godine sam implementirala digitalni CAD CAM sistem za izradu protetskih radova od pune keramike. Zato sam u mogućnosti napraviti protetski rad samo za JEDAN dan ili u jednoj posjeti stomatologu.

Garantujem vam da nećete osjetiti bol i imati neugodan osjećaj. Na svoj rad dajem pisanu garanciju od pet godina.

Svaki dan svjedočim koliko prekrasan osmijeh može da utiče na samopouzdanje ljudi. Zato nastojim da svakome podarim  novi osmijeh koji je u harmoniji sa njegovim licem.

Dr. Ema Širbegović vodi stomatološku ordinaciju Širbegović. Fokusirala se na estetske i složene restorativne zahvate u stomatologiji. Ako trebate dodatne informacije posjetite www.drsirbegovic.ba  ili trebate savjet slobodno pozovite na broj 061 563 238 ili pišite u inbox na našem Facebook ili Instagram profilu.

(Uredila: Adna Tatarević, Trafika.ba)