Institut za istraživanje genocida Kanada: Presuda Jurišiću sramna i skandalozna

Presuda Iliji Jurišiću još je jedan pokušaj revizije historijskih činjenica o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim građanima i nepravda za sve patriote i branioce države BiH – smatra Institut za istraživanje genocida, Kanada.

U saopćenju za javnost ovaj institut oštro osuđuje ovu presudu, ocjenivši je neprihvatljivom, sramnom i skandaloznom te političkom presudom koja ugrožava istinu i pravdu, atakuje na državu BiH i sve njene građane, na dobrosusjedske odnose, mir i suživot u regionu i šire.

-Na ovaj način žrtva i agresor su izjednačeni u smislu da se napad na ideju Bosne i bosanski duh prikazuje kao odbrana, a patrioti koji su branili tu ideju među kojima je i Ilija Jurišić, prikazuju kao zločinci – ističu u Institutu za istraživanje genocida, Kanada

Dodaju također da je ova presuda i u funkciji scenarija zamagljivanja izvršenih zločina nad Prijedorčanima i iskopavanja posmrtnih ostataka iz najveće masovne grobnice Tomašica, a posebno je sračunata da se olakša pozicija pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Institut je mišljenja da presuda pokazuje dvoličnost pravosuđa u Srbiji koje umjesto utvrđivanja istine i pravde, proganja bosanskohercegovačke građane i patriote u pokušaju da izjednači odgovornost za agresiju i genocid u BiH.

– I pored raznih međudržavnih sporazuma Srbija ne želi BiH kao ravnopravnog državnog partnera. Srbija takvim odnosom negira suverenitet, nezavisnost i državni integritet BiH – navodi Institut.

Poziva nadležne organe države BiH da stave van snage potpisane protokole sa Srbijom i da se odrede prema kontinuiranom negiranju državnosti BiH od Srbije.

Institut također navodi da su pravi krivci za pogibiju nedužnih mladića na Brčanskoj malti 15. maja 1992. godine generali stacionirani u beogradskom Generalštabu bivše Jugoslovenske narodne armije, koji su svjesno zaključili da vojna oprema iz tuzlanske kasarne pripada njima, a ne građanima BiH.

To jasno govori da, kako ističu, Apelaciono vijeće Okružnog suda u Beogradu mora odmah poništiti presudu Iliji Jurišići i pokrenuti novi proces, ali ovaj put protiv generala koji su te mladiće poslali u smrt.

-Pozivamo Srbiju da se suoči sa svojom agresivno-genocidnom prošlošću, te da se njeno pravosuđe u žalbenom postupku protiv Ilije Jurišića bavi činjenicama a ne politikanstvom. Istovremeno, pozivamo pravosuđe u Srbiji da sankcionira zločine koje su počinili građani BiH u vrijeme agresije i genocida, a zatim se sklonili u Srbiju i preuzeli državljanstvo te zemlje, gdje su sada slobodni građani – poručuju iz Instituta za istraživanje genocida.

Poziva političke lidere BiH da odmah spriječe kontinuirano ponižavanje i ugrožavanje slobode kretanja građana BiH i spriječe pravosudni linč građana koji su se usudili braniti BiH od agresora.

Institut za istraživanje genocida, Kanada poručuje da će se zajedno s kanadskim i američkim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda boriti da se konačno nađu i zažive mehanizmi zaštite bh. građana od ovakvih i sličnih montiranih procesa pred pravosuđem Srbije.

 

Trafika|Ba|Fena