Iftara za migrante će biti i ovog ramazana

Bliži se ramazan koji će u Bihaću kao i prošle godine biti u znaku izbjeglica i migranata koji su većinom muslimani i značajan dio njih praktikuje post u svetom islamskom mjesecu.

– Ramazan je mjesec kada muslimani nastoje poboljšati svoj moral i povećati pobožnost kroz promjenu načina življenja, kroz post, molitvu i davanje sadake. Zahvaljujući postu, ljudi puno više suosjećaju sa gladnima i siromašnima, te ozbiljnije shvataju poziv da se takvim ljudima pomogne. Ramazan, zaista, dolazi da nas podsjeti na važnost sadake i na činjenicu da muslimani tokom ovog mjeseca moraju biti, više neko ikad, spremni da pomognu drugima, poručuju iz Udruženja Solidarnost.

Ovo udruženje već osmu godinu pridružuje se ramazanskom projektu IHH organizacije te će nastaviti prikupljati donacije za prehrambene pakete u vidu iftara, za Somaliju, Siriju, Jemen, Gazu, Mijanmar i Kašmir.

Njihovi donatori mogu po muslimanskom običaju iftarom počastiti nekoga u potrebi, u bilo kojoj od navedenih zemalja, a cijene iftara se kreću od tri do pet eura po osobi.

Prvi put ove godine organizacija IHH prikupljaće donacije i za iftare u BiH, odnosno za migrante u Bihaću. Doduše, Solidarnost je i prošlogodišnjeg ramazana, u vrijeme kada je i počela migrantska kriza u Bihaću, svestrano i srčano pomagala migrantima, uključujući i značajan broj iftara za postače među njima.

Pošto je danas broj migranata daleko veći, a slike teškog stanja u kojem se nalaze već obišle svijet, međunarodna muslimanska humanitarna organizacija IHH prikupljaće pomoć i donacije za iftare iz čitavog svijeta kako bi ovog ramazana svi migranti i izbjeglice u Bihaću bili obuhvaćeni ovim programom. Ali, ni oni neće biti jedina organizacija koja će priređivati iftare, pomoć migrantima i izbjeglicama očekuje se sa svih strana.

IZVOR: Oslobođenje.ba