Idlib: Desetogodišnjoj djevojčici u naručju poginula mlađa sestra tokom zračnog napada

Hasna Katran, 10-godišnja Sirijska iz mjesta Khan Shaikhun, jučer je bila u kući zajedno s mlađom sestrom Ilaf, kada su njihov dom bombardovale snage Bashara al-Assada. Hasna je uspjela preživjeti, a sestru Ilaf, pronašli su mrtvu u njenim rukama, javlja Anadolu Agency (AA).

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada jučer su izvele zračni napad na mjesto Khan Shaikhun, koje je u sastavu zone deeskalacije sukoba u Idlibu.

Nakon što je čula zvuk aviona, Hasna Katran je uzela mlađu sestru i zajedno s njom pobjegla u kuhinju, gdje su se sakrile ispod stola. Kako bi je zaštitila, Hasna je tijelom sakrila svoju mlađu sestru. Usljed napada, projektil je pogodio njihov dom, a dvije sestre su ostale zatrpane ispod ruševina.

Ekipe civilne zaštite stigle su do porušene kuće i pod ruševina pronašle Hasnu i Ilaf. Hasna je zadobila povrede glave, a u njenim rukama je bilo tijelo sestre Ilaf, koja nije uspjela preživjeti.

Nakon što je izvađena ispod ruševina, Hasna je prebačena u bolnicu, gdje su je posjetili novinari AA. Tokom razgovora 10-godišnja djevojčica je još bila u šoku.

“Otac je kod kuće. Mama je otišla da posjeti djeda. Dok smo sestra i ja bile kod kuće, pogođeni smo barelnim bombama. Krov je pao na nas. Sakrile smo se ispod kuhinjskog stola. Ilaf je mlađa od mene. Ona je trenuno kod kuće”, bile su riječi Hasne, iz kojih se jasno moglo razumjeti da je još uvijek u stanju šoka.

Hasna Katran je hospitalizirana u ustanovu koju podržava Američko-sirijsko medicinsko društvo (SAMS).

Snage Assadovog režima su od početka mjeseca pojačale napade na Zonu deeskalacije sukoba u Idlibu. Od početka februara oko 8.000 porodica iz Idliba je izjbeglo na teritorij Turske i zbrinuto u tamošnje kampove.

Od potpisivanja sporazuma između Turske i Rusije, koji ima za cilj zaštititi primirje u Idlibu, oko 25.000 porodica je bilo primorano da napusti svoje domove.