Htjeli ili ne, svi će morati da uvedu €

Iako su Danci već izglasali na referendumu da ne žele euro, Evropska komisija će izgleda prisiliti tu skandinavsku zemlju da ipak usvoje jedinstvenu valutu, pišu nemački mediji.

Bilješke su procurile sa prošlonedjeljnog sastanka u Strazburu, a u njima piše kako Komisija želi da svih, sada 27 članica Unije, usvoje euro do 2025. godine.

Zvaničnici EU navodno će da traže budžet koji će biti usklađen sa eurom i da ima fiksnu poresku uplatu od svih država članica.

Međutim, komesar EU zadužen za euro Valdis Dombrovskis, kaže da je sve pogrešno prenijeto.

“Bilo je nekih zabuna. Ono o čemu će se raspravljati u narednom periodu jeste kakva će biti monetarna unija u budućnosti. To ne znači da će članice morati da usvoje euro. Nismo odredili ni neke vremenske odrednice, ali naravno da ohrabrujemo članice da se pripremaju na neophodne mjere”, rekao je.

Euro koristi trenutno 19 članica bloka. Devet preostalih zemalja, uključujući Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Dansku. Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Švedsku i Veliku Britaniju (u procesu Bregzita), ne koriste euro kao nacionalnu valutu.

Evropska komisija bi navodno, trebalo da održi sastanak o budućnosti eura uskoro. Kako prenose mediji, u bilješkama jasno piše da se želi kontrola nad korišćenjem te valute.

 

Trafika.ba/B92